Grootmeester van de multi-cloud wereld

Wim Zandee, Director Systems Engineering bij F5 Networks

IT-beheer is als schaken: je zet je plannen uit, begint met een aanval, maar door de ontwikkelingen ben je soms genoodzaakt bij te sturen. Volgens een recent rapport van IDC hanteert 86 procent van de bedrijven binnen twee jaar een multi-cloudstrategie, om hun IT-omgeving schaalbaar te maken en om nieuwe businessmodellen te kunnen ontwikkelen. Zo’n koerswijziging stelt nieuwe eisen aan de IT-afdeling. Hoe houd je een multi-cloud aanpak beheersbaar? Welke zetten moet je doen om het spel (weer) naar je hand te zetten? Kosten besparen, databescherming garanderen en bedrijfskritische applicaties beveiligen? Vier slimme zetten: strategie, marktinzicht, operations en waarde.

Strategie

Een goed strategisch cloudmigratieplan vormt de basis voor innovatie, groei en meer toegevoegde waarde voor klanten, vertaald naar meetbare doelstellingen. Het helpt de business om bedrijfskritische applicaties te borgen, de migratie data-compliant te laten verlopen en de dienstverlening ondertussen op peil te houden. Speciale aandacht zal hierbij moeten uitgaan naar security, vooral wanneer native cloud services in samenhang moeten functioneren met de bestaande on-premises applicaties.

Marktinzicht

Voor bedrijven die willen migreren naar een multi-cloudomgeving, is het essentieel dat zij begrip hebben van hoe de serviceprovider-markt in elkaar steekt. Er is immers keuze te over, met aanbieders van private, publieke en hybride cloudoplossingen, SaaS-leveranciers en security-vendoren in allerlei soorten en maten. Tal van combinaties zijn mogelijk, waarbij een vendor lock-in te allen tijde moet worden vermeden. Flexibiliteit en de juiste configuratie van de oplossingen in de geschikte omgevingen dragen daarentegen juist bij aan een betere bedrijfsvoering en het beperken van de risico’s.

Operations

Succesvolle operationele IT-specialisten hanteren een geïntegreerde benadering ten opzichte van de cloud en vermijden silo’s. De beveiliging van applicaties moet dan ook niet bij een individu of een bepaald onderdeel van de business worden belegd. De beveiliging van applicaties hangt immers nauw samen met de gehele applicatie-infrastructuur, waaronder ook de netwerkinfrastructuur. DevOps moet daarom intensief optrekken met NetOps en het delen van kennis en ideeën tussen de verschillende stakeholders binnen de organisatie is noodzakelijk voor een soepele transitie.

Waarde

Het nauwkeurig monitoren, meten en beheren van het migratieproces zijn ontegenzeggelijk belangrijk. Zo kan de voortgang in de gaten gehouden worden, kunnen risico’s vroegtijdig worden vastgesteld waardoor deze beheersbaar blijven en kan de ratio tussen CAPEX en OPEX in de hand worden gehouden. De migratie naar de cloud moet uiteindelijk ook nieuwe mogelijkheden opleveren om nieuwe businessmodellen en innovatieve diensten te ontwikkelen. Andere factoren waaraan het succes van een cloudmigratie kan worden afgemeten zijn onder meer bedrijfsgroei, time-to-market, operationele flexibiliteit, applicatieperformance en operationele efficiëntie.

Een organisatie die voldoende aandacht besteedt aan het opstellen van een goede cloudmigratiestrategie, zich verdiept in de markt, een integrale benadering hanteert en duidelijke en meetbare KPI´s opstelt, zal de complexiteit het hoofd kunnen bieden en de voordelen van een multi-cloudomgeving ten volle kunnen benutten. Pas als je eigen zetten plant en kent, kun je het spel beheersen en effectief inspelen op een veranderend speelveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.