Ransomware Bad Rabbit maakt slachtoffers in Oekraïne, Rusland, Duitsland en Turkije

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

De ransomware Bad Rabbit zorgt in zowel Oekraïne en Rusland voor problemen. Onder meer de internationale luchthaven in het Oekraïense stad en het Russische persbureau Interfax zijn getroffen. De makers van de ransomware eisen 300 dollar losgeld dat betaald dient te worden in Bitcoin. De ransomware maakt ook slachtoffers in Turkije en Duitsland, al zijn de problemen hier naar verluid minder groot.

De ransomware-uitbraak leidt tot flinke problemen. Zo is het informaticasysteem op de internationale luchthaven van Odessa getroffen en kan in de metro in de Oekraïense hoofdstad Kiev niet worden betaald met betaalkaarten. Daarnaast zijn in Rusland drie mediaorganisaties getroffen, waaronder het persbureau Interfax en de informaticawebsite Fontanka.ru van de Russische stad Sint-Petersburg.

Kaspersky Lab meldt dat de meeste slachtoffers zich in Rusland bevinden. Het beveiligingsbedrijf spreekt van een gerichte aanval op bedrijfsnetwerken, waarbij methodes worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met de methodes die in de recente NotPetya-aanval werden gebruikt. Het bedrijf heeft echter niet kunnen bevestigen dat de aanval met Bad Rabbit gerelateerd is aan NotPetya. Meer informatie is hier beschikbaar.

One Response to Ransomware Bad Rabbit maakt slachtoffers in Oekraïne, Rusland, Duitsland en Turkije

  1. […] Avira, en Kaspersky Lab aan Motherboard. Bad Rabbit zorgde onder meer in Oekraïne en Rusland voor flinke problemen. Zo werden de internationale luchthaven in het Oekraïense stad en het Russische persbureau […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.