Nieuw IoT-botnet groeit sneller dan Mirai

hacker-1952027_960_720

Een nieuw botnet dat bestaat uit Internet of Things apparaten is ontdekt. Onder meer draadloze IP-camera’s van bedrijven als GoAhead, D-Link, TP-Link, AVTECH, NETGEAR, MikroTik, Linksys en Synology maken onderdeel uit van het botnet.

Hiervoor waarschuwt Check Point Software Technologies. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat dit nieuwe botnet veel sneller groeit en veel meer schade kan aanrichten dan het Mirai botnet uit 2016. Dit botnet werd toentertijd ingezet om onder meer DNS-provider Dyn aan te vallen. Door de aanval waren verschillende populaire websites zoals GitHub, Netflix, Spotify en Twitter slecht of niet bereikbaar.

Connectie met Mirai

Check Point geeft aan aanwijzigingen te hebben dat het nieuwe botnet een connectie heeft met Mirai. Het gaat echter om een volledig nieuwe en aanzienlijk geavanceerdere campagne, die zich razendsnel wereldwijd verspreid. Eind september zijn de eerste aanwijzingen gevonden dat een dergelijk botnet wordt gebouwd.

De makers van het nieuwe botnet buiten een combinatie van kwetsbaarheden in verschillende IoT-apparaten uit. Onder meer gehackte draadloze IP-camera’s van GoAhead, D-Link, TP-Link, AVTECH, NETGEAR, MikroTik, Linksys en Synology maken onderdeel uit van het botnet. Check Point schat dat IoT-apparaten van ruim een miljoen organisaties wereldwijd inmiddels onderdeel uitmaken van het botnet. Het botnet is daarnaast nog steeds aan het groeien.

Lees ook
Spam, Botnets en een derde plaats voor Nederland

Spam, Botnets en een derde plaats voor Nederland

Uit de Q2 rapportage van Spamhaus blijkt dat een nieuw soort botnets stevig in opmars is en dat Nederland niet goed op de kaart staat. Omdat het nieuws type botnets makkelijk onder de radar blijft is het zaak voor IT beheerders goed op te letten.

Gartner: ‘Bedrijven investeren dit jaar 1,2 miljard euro in IoT security’

Gartner: ‘Bedrijven investeren dit jaar 1,2 miljard euro in IoT security’

Bijna 20% van de bedrijven is in de afgelopen drie jaar geconfronteerd met tenminste één Internet of Things (IoT) gebaseerde cyberaanval. Om zich te wapenen tegen dergelijke aanvallen investeren bedrijven dit jaar 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) in IoT security. Dit is 28% meer dan in 2017, toen 1,2 miljard dollar (976 miljoen euro) werd geï1

D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

Nederland wil verplichte eisen stellen aan Internet of Things (IoT)-apparaten. Het kabinet gaat zich daar hard voor maken in Europa. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer zojuist toegezegd op verzoek van D66. Net zoals eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van apparaten, moeten er verplichte eisen komen voor cyberveiligheid. Zodat apparate1