ePrivacy Verordening goedgekeurd door LIBE-commissie van Europees Parlement

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

De LIBE-Commissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met de ePrivacy Verordening. Deze nieuwe Europese wet breidt de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie uit naar onder meer diensten als WhatsApp. De Raad van Europa en het Europees Parlement moeten overigens nog instemmen met de wet.

De vertrouwelijkheid van elektronische communicatie wordt met behulp van de ePrivacy Verordening uitgebreid naar diensten als WhatsApp en Facebook Messenger. Daarnaast bepaalt de ePrivacy Verordening dat ‘privacyvriendelijke instellingen’ van webbrowsers en apps voortaan standaard ingeschakeld moeten zijn. Ook stelt de nieuwe verordening voorwaarden aan de manier waarop gebruikers via hun apparaat gevolgd mogen worden.

‘Voor de rechten van gebruikers staan’

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld geeft aan blij te zijn met de nieuwe wet. In ´t Veld: “Hiermee moderniseren we een richtlijn die ooit is opgesteld toen iedereen nog met een vaste lijn belde. Herziening van de wet is dus heel hard nodig om onze online privacy beter te beschermen. Ook innovatieve adverteerders kunnen hiermee goed uit de voeten. Maar bedrijven die draaien op het schenden van de privacy van hun gebruikers, zullen zich echt moeten aanpassen. Het Europees Parlement laat vandaag zien pal te staan voor de rechten van gebruikers.”

In een reactie op Twitter noemt ook de Consumentenbond het instemmen van het Europees Parlement met de ePrivacy Verordening goed nieuws.

‘Gebrek aan ambitie’

Access Now, een organisatie die opkomt voor digitale rechten, is eveneens blij dat de ePrivacy Verordening is aangenomen. De organisatie noemt de instemming van de LIBE-commissie van het Europees Parlement een belangrijk stap. Tegelijkertijd uit Access Now echter ook kritiek. Zo spreekt de organisatie over een gebrek aan ambitie van de commissie om gebruikers goede bescherming te bieden tegen tracking. Access Now roept EU-lidstaten dan ook op de bescherming tegen online tracking te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.