ePrivacy Verordening goedgekeurd door LIBE-commissie van Europees Parlement

europese-unie

De LIBE-Commissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met de ePrivacy Verordening. Deze nieuwe Europese wet breidt de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie uit naar onder meer diensten als WhatsApp. De Raad van Europa en het Europees Parlement moeten overigens nog instemmen met de wet.

De vertrouwelijkheid van elektronische communicatie wordt met behulp van de ePrivacy Verordening uitgebreid naar diensten als WhatsApp en Facebook Messenger. Daarnaast bepaalt de ePrivacy Verordening dat ‘privacyvriendelijke instellingen’ van webbrowsers en apps voortaan standaard ingeschakeld moeten zijn. Ook stelt de nieuwe verordening voorwaarden aan de manier waarop gebruikers via hun apparaat gevolgd mogen worden.

‘Voor de rechten van gebruikers staan’

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld geeft aan blij te zijn met de nieuwe wet. In ´t Veld: "Hiermee moderniseren we een richtlijn die ooit is opgesteld toen iedereen nog met een vaste lijn belde. Herziening van de wet is dus heel hard nodig om onze online privacy beter te beschermen. Ook innovatieve adverteerders kunnen hiermee goed uit de voeten. Maar bedrijven die draaien op het schenden van de privacy van hun gebruikers, zullen zich echt moeten aanpassen. Het Europees Parlement laat vandaag zien pal te staan voor de rechten van gebruikers."

In een reactie op Twitter noemt ook de Consumentenbond het instemmen van het Europees Parlement met de ePrivacy Verordening goed nieuws.

‘Gebrek aan ambitie’

Access Now, een organisatie die opkomt voor digitale rechten, is eveneens blij dat de ePrivacy Verordening is aangenomen. De organisatie noemt de instemming van de LIBE-commissie van het Europees Parlement een belangrijk stap. Tegelijkertijd uit Access Now echter ook kritiek. Zo spreekt de organisatie over een gebrek aan ambitie van de commissie om gebruikers goede bescherming te bieden tegen tracking. Access Now roept EU-lidstaten dan ook op de bescherming tegen online tracking te verbeteren.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.