Amsterdam Security Expo heeft special Cyber Security Dome 'Bewustwording is een must!'

cyber-security-expo

Wie het heeft over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beveiliging, kan niet om cyber security heen. Tijdens de Amsterdam Security Expo – voormalig SSA en dé toonaangevende vakbeurs op het gebied van beveiliging en (brand)veiligheid – is dit dan ook een van de vier centrale thema’s die op de beursvloer wordt uitgelicht. Op het speciale Cyber Security Dome kunnen bezoekers – van 31 oktober tot en met 2 november in RAI Amsterdam – terecht bij Caesar Overheid, RootSec, RedSocks Security en Fortytwo Security. Stuk voor stuk partijen die uit de praktijk weten waar bedrijven tegenaan lopen als het gaat om cyber security. Security Specialist Emil Pilecki van RootSec: “Bewustwording is een must. Iedereen denkt namelijk, mij overkomt het niet!”

Naast hun aanwezigheid op het Cyber Security Dome geven de deelnemende partijen dagelijks presentaties  in het InnovationLAB. Ook worden tijdens Amsterdam Security Expo de resultaten van het Nationale IT-Security Monitor gepresenteerd.

Hacking on a boat

De “cyber security awareness” is ook precies waar het Fortywo Security om te doen is tijdens Amsterdam Security Expo. Gerdien van den Bosch: “Door de snelle technologische veranderingen en onze afhankelijkheid van technische systemen is het van groot belang dat we ook aandacht besteden aan de beveiliging van die systemen. Cybercrime wordt namelijk steeds geraffineerder. Als Fortytwo Security leveren wij consultancy en diensten met betrekking tot de beveiliging van IT infrastructuren, compliancy en wet- en regelgeving. Op het Cyber Security Dome zijn we te zien met Hacking on a Boat, waarin we de gebreken van maritieme systemen onder de aandacht brengen. Schepen communiceren constant met de buitenwereld. Om hun posities uit te sturen, om hulp te vragen bij noodgevallen maar ook om aan te sluiten op andere systemen. Wat zijn hierbij de valkuilen, of met andere woorden, wat zijn hier de nieuwe beveiligingsuitdagingen?”

Makkelijk én veilig met GDPR

Volgens Sebastiaan van der Meer – Chief Security Officer van Caesar Overheid – heeft bewustwording ook betrekking op het feit dat cyber security een verantwoordelijkheid is voor de hele organisatie. Van der Meer: ”Natuurlijk zijn er technische en organisatorische onderdelen nodig, maar beveiliging in alle vormen valt of staat met medewerkers die hun werk moeten kunnen doen. Wanneer beveiliging hierin te veel hindert gaan mensen op zoek naar mazen om hun eigen werk makkelijker te maken. Wij helpen organisaties – en dan met name overheid – om hier een balans in te vinden. Dus zowel  makkelijk als veilig kunnen werken. Op het Cyber Security Dome leggen we de focus op de nieuwe Privacywet en de effecten die dit heeft op bedrijfsvoering. Het is een uitgebreide wetgeving waarover nog veel onduidelijk is, maar een eerste stap is wat ons betreft snel gemaakt!”

Vertrouw nooit volledig op techniek

Ook Emil Pilecki van RootSec onderschrijft deze brede kijk op bewustwording. Pilecki: “Onze belangrijkste boodschap is, vertrouw nooit volledig op techniek als het aankomt op beveiliging. Er spelen namelijk altijd ook factoren als cultuur, mensen en organisatie mee. Op verzoek van klanten testen we regelmatig de beveiliging van bedrijven, zowel digitaal als fysiek. Je staat er vaak van te kijken hoe makkelijk je bedrijven binnenkomt, zowel via je laptop als in persoon! Gelukkig groeit het bewustzijn wel. Tijdens Amsterdam Security Expo willen we verder bijdragen aan deze awareness, dat doen we door demonstraties waar menig bezoeker waarschijnlijk flink wakker van zal schrikken!” Over RootSec zelf zegt Pilecki: “Wij bestaan nu twee jaar, maar onze medewerkers hebben stuk voor stuk meer dan tien  jaar ervaring als het gaat om cyber security. Wij zijn dan ook breed inzetbaar en kunnen in principe bij alles met een IP adres kijken hoe het met de veiligheid staat.”

Malicious threats

Volgens RedSocks Security – gespecialiseerd in het detecteren en bestrijden van cyber dreigingen – wordt de strijd tegen cybercrime niet gewonnen met bestaande middelen. Netwerk-monitoring is de logische volgende stap in een goed beveiligingsbeleid, RedSocks Security houdt zich dan ook bezig met continuous monitoring van uitgaand netwerkverkeer, waarbij ze op basis van hun eigen algoritmes kunnen bepalen of er verdachte activiteiten in gang zijn binnen een netwerk. Adrianus Warmenhoven verzorgt voor RedSocks de presentatie in het InnovationLAB, deze is getiteld "There be no shelter here, the frontline is everywhere!"

Nationale IT Security Monitor

Wie interesse heeft in de manier waarop bedrijven met minimaal 50 medewerkers hun IT-beveiliging eigenlijk organiseren, hoe daarin wordt geïnvesteerd en hoe deze bedrijven omgaan met het veranderende dreigingsveld kan op 31 oktober aanschuiven bij de presentatie van Chief Analyst Peter Vermeulen van Pb7 Research. Aan de hand van de resultaten uit de Nationale Security Monitor zoomt hij in op de IT security strategie van Nederlandse bedrijven, die – als vanouds – met name wordt gedreven door angst. De angst voor ransomware, steeds complexere aanvallen, maar ook de angst voor boetes. De Nationale IT Security Monitor wordt op initiatief van Infosecurity Magazine jaarlijks door Pb7 Research uitgevoerd.

Overige activiteiten

Naast het Cyber Security Dome, zijn er ook een Public Safety Plein, Secure Smart Buildings Plein en Fire Protection Area. Ook is er een workshopprogramma in het InnovationLAB, en worden tijdens de eerste beursdag van Amsterdam Security Expo de Innovation Awards uitgereikt. Voor meer informatie en gratis registratie ga naar: www.amsterdamsecurity.com/expo