Explosieve stijging in verkoop van ransomware op het dark web

De hoeveelheid ransomware die op het dark web wordt verkocht groeit explosief. Ten opzichte van 2016 is de hoeveelheid ransomware die te koop wordt aangeboden op het ‘ondergrondse internet’ met maar liefst 2.502% gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die securitybedrijf Carbon Black heeft verzameld. Ransomware wordt momenteel op ruim 6.300 marktplaatsen op het dark web verkocht. In totaal worden 45.000 verschillende ransomware producten aangeboden. De prijzen van ransomware variëren sterk, van 0,50 dollar tot 3.000 dollar per stuk. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 10,50 dollar.

De gemiddelde verkoopprijs van ransomware ligt op 10,50 dollar per stuk (bron: Carbon Black)

De gemiddelde verkoopprijs van ransomware ligt op 10,50 dollar per stuk (bron: Carbon Black)

6,2 miljard dollar omzet

Carbon Black meldt dat in 2016 naar schatting voor bijna 250.000 dollar aan ransomware is verkocht op het dark web. De markt is in 2017 explosief gegroeid tot een omzet van grofweg 6,2 miljoen dollar. Deze cijfers hebben uitsluitend betrekking op de verkoop van ransomware, en dus niet op het losgeld dat slachtoffers van ransomware betalen om hun systemen en/of data weer toegankelijk te maken. De FBI schat dat slachtoffers van ransomware in 2016 al voor 1 miljard dollar aan losgeld hebben betaald aan cybercriminelen.

De omzet uit de verkoop van ransomware op het dark web (bron: Carbon Black)

De omzet uit de verkoop van ransomware op het dark web (bron: Carbon Black)

Sommige verkopers van ransomware verdienen fors aan de verkoop van ransomware. Zo meldt Carbon Black dat sommige verkopers meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen met het verkopen van deze vorm van malware. Het bedrijf wijst op cijfers van PayScale.com, waaruit blijkt dat legitieme softwareontwikkelaars gemiddeld 69.000 dollar per jaar verdienen.

Leveranciersketen

Tot slot meldt Carbon Black dat ransomwareverkopers zich steeds vaker richten op specifieke onderdelen van de ‘ransomware leveranciersketen’. Zo verkopen sommige verkopers software waarmee ransomware kan worden gebouwd, leveren andere verkopers betaalmodules voor ransomware en verkopen weer anderen command & control-infrastructuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.