NEN organiseert informatiebijeenkomst over cybersecurity en gegevensbescherming

NEN organiseert op dinsdag 12 december een informatiebijeenkomst over standaardisatie op het gebied van cybersecurity en gegevensbescherming. Belanghebbenden worden op deze bijeenkomst geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen in Europese en mondiale standaardisatie en de mogelijkheden om hieraan deel te nemen.

De Europese technische commissie CEN/CENELEC/TC 13 ‘Cyber security and data protection’ is onlangs opgericht. Deze nieuwe commissie gaat cybersecurity-normen ontwikkelen voor de Europese markt. Waar mogelijk worden mondiale normen zoals ISO 27000, al dan niet na aanpassing, overgenomen als Europese norm. Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is binnen de nieuwe TC via normen invulling te geven aan de Europese Cyber Security Act en het door de Europese Commissie geïnitieerde cybersecurity certificatie framework. Op het gebied van gegevensbescherming gaat de TC via normen praktische invulling geven aan de General Data Protection Regulation (GDPR), de Europese privacy-wetgeving waaraan vanaf 25 mei 2018 moet worden voldaan.

Invloed uitoefenen

Nederland heeft via NEN een bepalende invloed in de Europese standaardisatie en dus ook in deze nieuwe TC Cyber Security & Data Protection. In deze positie kan de Nederlandse sector borgen dat Europese standaarden goed aansluiten bij Nederlandse producten, kennis, ervaring en technologie. De normcommissie ‘Informatiebeveiliging, Cyber security en Privacy’ verzorgt de Nederlandse input aan de nieuwe TC.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt gesproken over bijgepraat over de ontwikkelingen binnen Europese en mondiale normalisatie en over de mogelijkheden om hieraan actief een bijdrage te leveren. Deelname aan de informatiebijeenkomst is kosteloos en brengt geen verdere verplichtingen met zich mee. Het definitieve programma van de bijeenkomst wordt binnenkort vastgesteld en zal te vinden zijn op de website van NEN, waar u zich eveneens kunt aanmelden.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?