Symantec wil overheden geen toegang meer geven tot broncode software

code-1839406_960_720-pixabay-pexels

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec gaat overheden niet langer toegang geven tot de broncode van zijn software. Het bedrijf stelt dat dit een ‘onacceptabel risico’ oplevert en de veiligheid van zijn software kan compromitteren.

Dit zegt Greg Clark, CEO van Symantec, in een interview met Reuters. Begin oktober ontstond onrust toen bleek dat HPE de Russische overheid toegang heeft gegeven tot de broncode van ArcSight. HPE is hiermee overigens geen uitzondering; ook bedrijven als Cisco, IBM, McAfee en SAP zouden dit doen. De reden hiervoor is dat de Russische overheid inzage in de broncode vereist van bedrijven die software willen verkopen in Rusland.

Vertrouwen van klanten beschadigen

Clark geeft nu aan dat Symantec overheden niet langer toestemming gaat geven de broncode van zijn software te onderzoeken. Het bedrijf stelt dat dergelijke reviews het vertrouwen dat klanten in hun software kan beschadigen. Het risico dat dit oplevert zou niet in verhouding staan tot de extra business die het bedrijf kan binnenhalen door dergelijke reviews wel toe te staan.

De CEO geeft aan dat er tot nu toe geen bewijs is dat reviews van broncodes door overheden zijn gebruikt om informatie te verzamelen die later is gebruikt bij een cyberaanval. Desondanks noemt Clark reviews van broncodes door overheden een onacceptabel risico voor klanten van het bedrijf. Clark geeft ook aan dat Symantec een relatief klein marktaandeel heeft in Rusland, waardoor het bedrijf een dergelijke beslissing eenvoudiger kan nemen dan concurrenten die meer hebben geïnvesteerd in het land.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.