‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Russische staatshackers hebben beveiligingssoftware van Kaspersky Lab gehackt en deze software omgebouwd tot een zoekmachine. Deze zoekmachine stelde hen in staat systemen van gebruikers wereldwijd te doorzoeken op gevoelige informatie van bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid. Medewerkers van een Israëlische inlichtingendienst ontdekten de spionageactiviteiten en hebben de Verenigde Staten (VS) hiervoor gewaarschuwd.

Dit melden althans anonieme bronnen van de New York Times, die over de aanval gebriefd zouden zijn. De bronnen willen allen anoniem blijven, aangezien zij de informatie in kwestie niet mogen vrijgeven. De spionage zou meer dan twee jaar geleden ontdekt zijn nadat een Israëlische inlichtingendienst zelf inbrak op het netwerk van Kaspersky Lab. Israël zou vervolgens de VS hebben gewaarschuwd voor de spionage, wat de directe aanleiding zou zijn voor het recente verbod op gebruik van software van Kaspersky Lab op computersystemen van de Amerikaanse overheid.

Zoekmachine

400 miljoen gebruikers wereldwijd maken gebruik van de software van Kaspersky Lab. Deze software heeft net als ander beveiligingssoftware toegang nodig tot alle data op een systeem om deze te kunnen scannen op de aanwezigheid van onder meer malware. Russische staatshackers zouden misbruik hebben gemaakt van deze toegang en de software hebben omgetoverd tot een soort zoekmachine.

Deze zoekmachine stelden de aanvallers in staat systemen van gebruikers van Kaspersky software te doorzoeken op gevoelige en vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld overheden. De aanvallers zouden op deze manier in ieder geval gevoelige data van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) hebben buitgemaakt die een NSA-medewerker had opgeslagen op zijn privécomputer, waarop software van Kaspersky Lab draaide.

Reactie Kaspersky Lab

Zowel de NSA als het Witte Huis willen tegenover de New York Times niet reageren op het bericht. Kaspersky Lab reageert wel en laat weten nooit te hebben meegewerkt met cyberspionage door overheden. Het bedrijf vraagt de New York Times relevante en verifieerbare informatie over een dergelijke hack te overhandigen, zodat het bedrijf een onderzoek kan starten naar een mogelijke hack.

One Response to ‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

  1. […] Lab, nadat de New York Times op basis van anonieme bronnen meldde dat Russische staatshackers via de software gebruikers zouden bespioneren. De inlichtingendiensten zouden erin zijn geslaagd de software om te toveren tot een soort […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.