Eventueel referendum over aftapwet wordt op 21 maart 2018 gehouden

spyware-2319403_960_720-pixabay-macedo-media

Een eventueel referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ’aftapwet’ genoemd, zal op 21 maart 2018 plaatsvinden. Het referendum wordt in dit geval gelijktijdig georganiseerd met de gemeenteraadsverkiezingen.

Dit bevestigt een woordvoerder van de Kiesraad aan NU.nl. De Wiv geeft inlichtingendiensten de bevoegdheden om met een ‘sleepnet’ internetverkeer te verzamelen, zodat deze data vervolgens geanalyseerd kan worden. Dit mag alleen indien zowel de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie als een speciale commissie hiervoor toestemming geeft. De wet is controversieel; ondermeer de Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State zijn kritisch over de wet. Zowel de Tweede als Eerste Kamer hebben de Wiv echter goedgekeurd.

Raadgevend referendum

Een groep Amsterdamse studenten hebben een verzoek om een raadgevend referendum ingediend over de aftapwet. In de eerste fase wisten de initiatiefnemers de benodigde 10.000 handtekeningen te verzamelen. Het verzoek bevindt zich nu in de laatste fase, waarin 300.000 handtekeningen moeten worden verzameld om een raadgevend referendum af te kunnen dwingen. Hiervoor hebben de initiatiefnemers tot 16 oktober de tijd. De teller staat volgens NU.nl inmiddels op 218.000 handtekeningen. Meer informatie over het initiatief is hier te vinden.

De aftapwet wordt hoe dan ook op 1 januari 2018 van kracht, ook indien er voldoende handtekeningen voor een referendum worden verzameld. Daarnaast heeft de regering de mogelijkheid de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen, aangezien het om een raadgevend referendum gaat.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.