Gegevens van alle Yahoo-gebruikers uitgelekt in 2013

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Gegevens van alle Yahoo-gebruikers zijn buitgemaakt bij het beruchte datalek bij het bedrijf in 2013. Het gaat in totaal om drie miljard gebruikers, wat maar liefst drie keer zoveel is als tot nu toe werd aangenomen.

Dit blijkt uit aanvullend onderzoek naar het datalek dat Verizon, dat in juni de overname van Yahoo heeft afgerond, heeft uitgevoerd naar het datalek. Het is niet bekend waarom de volledige omvang van de datadiefstal tot nu toe niet bekend was bij Yahoo.

Namen, e-mailadressen en wachtwoorden

De cyberinbraak in kwestie vond in augustus 2013 plaats. Hierbij werden zowel namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata als onversleutelde beveiligingsvragen buitgemaakt. Oath, een dochteronderneming van Verizon waar Yahoo onderdeel van uitmaakt, wijst er in een verklaring op dat cybercriminelen uitsluitend versleutelde wachtwoorden hebben buitgemaakt. Hierbij is echter gebruik gemaakt van het algoritme MD5, dat inmiddels onveilig wordt geacht.

Getroffen gebruiker worden de komende dagen op de hoogte gesteld van het datalek. Yahoo adviseert gebruikers daarnaast:

  • Bij alle online accounts waar gebruikers hetzelfde wachtwoord, beveiligingsvragen of antwoorden op deze vragen hebben gebruikt te wijzigen;
  • Hun accounts te monitoren op verdachte activiteiten;
  • Waakzaam te zijn voor ongevraagde communicatie waarin hen wordt gevraagd persoonlijke informatie te verstrekken;
  • Geen links of bijlages uit verdachte e-mailberichten te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.