FBI hoeft geen details vrij te geven over iPhone 5C-hack

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

De Amerikaanse FBI hoeft niet bekend te maken welk bedrijf het mogelijk heeft gemaakt de iPhone 5C van een terrorist te kraken. Dit oordeelt een Amerikaanse rechter in een rechtszaak aangespannen door drie nieuwsorganisaties.

Dit meldt CNET. De zaak draait om een iPhone van een terrorist die in het Amerikaanse San Bernardino veertien mensen heeft doodgeschoten. De FBI probeerde eerder Apple te dwingen de beveiliging van de iPhone te kraken. Een Amerikaanse rechter droeg Apple op het apparaat een speciale versie van iOS te installeren, die de FBI de mogelijkheid gaf een onbeperkt aantal keer een toegangscode uit te proberen zonder dat het apparaat wordt vergrendeld of gewist. Apple weigerde dit en stelde dat dit de privacy van alle iPhone-gebruikers in gevaar kan brengen.

Gekraakt met hulp van externe partij

Apple werd hierop aangeklaagd door de FBI. Voordat de rechter in deze zaak uitspraak kon doen, bleek de FBI er in te zijn geslaagd met behulp van een externe partij de iPhone 5C te kraken zonder hulp van Apple. Het is onduidelijk welk bedrijf hierbij betrokken is geweest en welk beveiligingslek hierbij is ingezet.

Drie mediaorganisaties – Associated Press, Vice en Gannett – probeerden de FBI via de rechter te dwingen deze informatie openbaar te maken. De organisaties deden hierbij een beroep op de Freedom of Information Act, het Amerikaanse equivalent van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). De Amerikaanse rechter oordeelt echter dat deze wet geen betrekking heeft op informatie over de hack van de FBI. De Amerikaanse opsporingsinstantie hoeft hier dan ook geen details over vrij te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.