FBI hoeft geen details vrij te geven over iPhone 5C-hack

hamer-rechter-rechtszaak

De Amerikaanse FBI hoeft niet bekend te maken welk bedrijf het mogelijk heeft gemaakt de iPhone 5C van een terrorist te kraken. Dit oordeelt een Amerikaanse rechter in een rechtszaak aangespannen door drie nieuwsorganisaties.

Dit meldt CNET. De zaak draait om een iPhone van een terrorist die in het Amerikaanse San Bernardino veertien mensen heeft doodgeschoten. De FBI probeerde eerder Apple te dwingen de beveiliging van de iPhone te kraken. Een Amerikaanse rechter droeg Apple op het apparaat een speciale versie van iOS te installeren, die de FBI de mogelijkheid gaf een onbeperkt aantal keer een toegangscode uit te proberen zonder dat het apparaat wordt vergrendeld of gewist. Apple weigerde dit en stelde dat dit de privacy van alle iPhone-gebruikers in gevaar kan brengen.

Gekraakt met hulp van externe partij

Apple werd hierop aangeklaagd door de FBI. Voordat de rechter in deze zaak uitspraak kon doen, bleek de FBI er in te zijn geslaagd met behulp van een externe partij de iPhone 5C te kraken zonder hulp van Apple. Het is onduidelijk welk bedrijf hierbij betrokken is geweest en welk beveiligingslek hierbij is ingezet.

Drie mediaorganisaties - Associated Press, Vice en Gannett - probeerden de FBI via de rechter te dwingen deze informatie openbaar te maken. De organisaties deden hierbij een beroep op de Freedom of Information Act, het Amerikaanse equivalent van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). De Amerikaanse rechter oordeelt echter dat deze wet geen betrekking heeft op informatie over de hack van de FBI. De Amerikaanse opsporingsinstantie hoeft hier dan ook geen details over vrij te geven.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.