‘ISP’s in twee landen helpen overheden bij verspreiding FinFisher-spyware’

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Overheden worden in twee landen vermoedelijk geholpen door internetproviders bij de verspreiding van de spyware FinFisher. Deze malware maakt het mogelijk systemen over te nemen en mee te kijken met gebruikers.

Dit meldt beveiligingsbedrijf ESET. FinFisher is spyware van het bedrijf Gamma gericht op opsporingsinstanties en inlichtingendiensten. Ondermeer de Nederlandse politie bleek te hebben geïnvesteerd in deze spyware. De software wordt normaal gesproken verspreid via ondermeer zero-day exploits of spear-phishingaanvallen.

Man-in-the-middle aanval

ESET heeft echter een nieuwe aanvalsmethode ontdekt. Gebruikers die doelwit zijn van overheden en populaire software proberen te downloaden, zouden via een man-in-the-middle aanval worden omgeleid naar een malafide URL. Hier krijgen de gebruikers een versie van de software voorgeschoteld waarin de FinFisher-malware verstopt zit, met als doel deze software ongemerkt op hun systeem te installeren.

Het beveiligingsbedrijf heeft geen keihard bewijs dat internetproviders hierbij betrokken zijn, maar noemt dit zeer waarschijnlijk. Welke landen dit zijn meldt het bedrijf niet. De spyware zou ondermeer worden gebundeld met WhatsApp, Skype, Avast, WinRAR en VLC Player.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.