Eerste review van EU-US Privacy Shield van start

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

De Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) voeren hun eerste gezamenlijke review uit van het EU-US Privacy Shield. Dit verdrag is sinds juli 2016 van kracht en vervangt het Safe Harbour-verdrag.

Het EU-US Privacy Shield heeft als doel Europeanen bij de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS in belangrijke mate hetzelfde niveau van privacybescherming te bieden als in de EU. Bedrijven kunnen zich voor het EU-US Privacy Shield laten certificeren, wat hen toestemming geeft persoonsgegevens van Europeanen uit te wisselen met de VS.

Vervanging voor Safe Harbour verdrag

De wetgeving werd geïntroduceerd om het Safe Harbour verdrag te vervangen, dat in oktober 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. De rechter oordeelde dat het Safe Harbour verdrag de veiligheid van Europese data die wordt opgeslagen in de VS onvoldoende garandeerde. De uitspraak was onderdeel van een rechtszaak die de Oostenrijkse student en privacyvoorvechter Max Schrems in juli 2011 was gestart tegen Facebook.

Eurocommissaris van Justitie Věra Jourová meldt op Twitter dat de gezamenlijke review van het EU-US Privacyshield maandag 18 september van start is gegaan. De resultaten van dit onderzoek worden in oktober verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.