Android malware blijkt miljoenen keren gedownload via Google Play

Nieuwe Android malware heeft weten door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform: Google Play. Het gaat om malware die ongevraagd dure SMS-berichten verstuurd en ongemerkt dure abonnementen in rekening brengt bij gebruikers.

De malware is ontdekt door het mobile threat research team van Check Point Software Technologies. De onderzoekers hebben de malware ExpensiveWall genoemd, aangezien deze ondermeer verstopt zit in apps die wallpapers lijken aan te bieden. Een voorbeeld is de app ‘Lovely Wallpaper’. De malware zat verstopt in tenminste 50 verschillende apps, die 1 tot 4,2 miljoen keer zijn gedownload.

Obfuscatietechniek

De malware wijkt af van andere Android malware door het gebruik van een obfuscatietechniek waarbij de malafide code in apps wordt versleuteld. Dit stelde de malware in staat de geautomatiseerde beveiligingstechnologie van Google Play te omzeilen en door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform.

Google is door Check Point op 7 augustus 2017 gewaarschuwd voor het bestaan van de malware, waarna Google alle gerapporteerde samples uit Google Play heeft verwijderd. Binnen enkele dagen werd echter een nieuw exemplaar van de ExpensiveWall malware geüpload naar Google Play. Deze versie werd 5.000 keer gedownload voordat hij door Google uit de appwinkel werd verwijderd.

Niet automatisch verwijderd van apparaten

Check Point waarschuwt gebruikers dat alert te zijn op de malafide apps. Deze zijn weliswaar verwijderd uit Google Play, maar worden niet automatisch verwijderd van apparaten van gebruikers. Een overzicht van alle besmette apps is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.