VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

De Verenigde Staten (bron: FreeImages.com/Thomas Ricks)

Overheidsdiensten en -agentschappen mogen niet langer IT-producten van Kaspersky Lab gebruiken en moeten de software van hun systemen verwijderen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekend gemaakt.

Aanleiding voor de maatregelen zijn zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten. Het Witte Huis stelt dat de beslissing is genomen op basis van onderzoek en geeft aan deze mogelijke banden een te groot risico opleveren voor de Amerikaanse overheid. Het is echter niet duidelijk wat dit onderzoek precies heeft opgeleverd.

‘Beschuldigingen zijn ongefundeerd’

Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, ontkende in juni in een blogpost banden te onderhouden met welke regering dan ook en benadrukt nooit te zullen meewerken aan cyberspionage. Beschuldigingen van de Amerikaanse overheid dat het bedrijf voor het Kremlin spioneert zijn volgens Kaspersky dan ook ongefundeerd.

Amerikaanse overheidsinstanties krijgen een maand de tijd om in kaart te brengen welke producten van het Russische beveiligingsbedrijf zij gebruiken. Over drie maanden moet alle software van het bedrijf verwijderd zijn van overheidssystemen.

2 Responses to VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

  1. […] Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken (DHS) kondigde in september een verbod aan op het gebruik van software van Kaspersky Lab door Amerikaanse overheidsdiensten. De New York Times […]

  2. […] vervolgens de VS hebben gewaarschuwd voor de spionage, wat de directe aanleiding zou zijn voor het recente verbod op gebruik van software van Kaspersky Lab op computersystemen van de Amerikaanse […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.