Equifax aangevallen via oud lek in Apache Struts

hacker4-gabor-kalman

Kredietverstrekker Equifax bevestigt dat cybercriminelen zijn database zijn binnengedrongen door een bekende kwetsbaarheid in Apache Struts te misbruiken. Deze kwetsbaarheid werd in maart al door The Apache Software Foundation gedicht, wat betekent dat Equifax deze update niet heeft geïnstalleerd.

Aanvallers wisten medio mei binnen te dringen op systemen van Equifax en gegevens van 143 miljoen Amerikanen te stelen. De aanval werd pas op 29 juli opgemerkt, maar pas in september naar buiten gebracht. Al langer bestond het vermoeden dat hierbij misbruik is gemaakt van een kwetsbaarheid in Apache Struts. Equifax bevestigt nu dat dit het geval is en geeft aan dat hierbij misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid CVE-2017-5638. Deze kwetsbaarheid maakt het mogelijk servers over te nemen waarop Apache Struts-gebaseerde applicaties draaien. Dit beveiligingslek is door The Apache Software Foundation op 6 maart gedicht met behulp van een update.

Equifax is inmiddels tientallen keren aangeklaagd door boze klanten die een schadevergoeding eisen voor het feit dat hun data is gestolen. Ook heeft de Amerikaanse staat Massachusetts inmiddels aangekondigd aan rechtszaak tegen Equifax voor te bereiden. Andere staten waaronder New York, Illinois, Pennsylvania en Connecticut zijn een onderzoek gestart naar het datalek.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.