40% meer aanvallen op Android apparaten

Een smartphone (bron: FreeImages.com/Antoine POHU)

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) – Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) – Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.