Noorse overheid neemt maatregelen om verkiezingsfraude te voorkomen

Een hacker (bron: Pixabay.com / HypnoArt)

De Noorse overheid neemt maatregelen om stemfraude te voorkomen tijdens de aankomende parlementsverkiezingen in het land, die op 11 september worden georganiseerd. De beveiliging van IT-systemen die tijdens de verkiezingen worden gebruikt worden aangescherpt. Daarnaast moet alle stembiljetten minimaal één keer handmatig worden geteld.

Tijdens de Noorse parlementsverkiezingen wordt met papieren stembiljetten gestemd. Deze biljetten worden vervolgens door computersystemen geteld om zo snel mogelijk te uitslag van de verkiezingen bekend te maken. IT-experts hebben echter kritiek geuit op de beveiliging van deze systemen en zijn bang dat kwaadwillenden het stemproces kunnen beïnvloeden door de systemen te hacken.

Het Noorse ministerie van Plaatselijk Bestuur en Modernisatie meldt in een verklaring dat er geen aanwijzingen zijn dat kwaadwillenden het stemproces in het land willen beïnvloeden. Jan Tore Sanner, minister van Plaatselijk Bestuur en Modernisatie, benadrukt echter dat veiligheid en vertrouwen cruciaal zijn bij verkiezingen. De maatregelen zijn dan ook vooral bedoeld om onzekerheid over de veiligheid van de gebruikte systemen weg te nemen en zeker te stellen dat de uitkomst van de verkiezingen correct is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *