‘Nederland is niet opgewassen tegen digitale dreiging’

Cybercrime (bron: Pixabay / Markus Spiske)

Nederland heeft een centraal orgaan nodig dat permanent in de gaten houdt op welke wijze buitenlandse krachten de democratie in ons land ondermijnen. Hiervoor pleit brigade-generaal Wilfred Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie.

In een interview met De Volkskrant stelt Rietdijk dat een Nederlandse missie in Litouwen, die onderdeel uitmaakt van de Navo-aanwezigheid in de Baltische staten, voortdurend te maken heeft met cyberaanvallen op IT-systemen door Rusland. Ook waarschuwt Rietdijk dat instellingen en bedrijven in Nederland, net als in andere westerse landen, het doelwit zijn van duizenden hackers uit uiteenlopende landen, waaronder grootmachten als Rusland en China, maar ook landen als Iran en Soedan.

Rietdijk wijst erop dat de technieken die worden gebruikt in moderne oorlogsvoering zijn departement overstijgen, waarbij hij als voorbeeld nepnieuws noemt. Rietdijk oppert met het oog op nepnieuws een samenwerking tussen de overheid en belangrijke media. De overheid kan hierbij aangeven in hoeverre het nieuws geverifieerd is, iets wat media bij hun berichtgeving kunnen vermelden. Hierdoor staat Nederland volgens Rietdijk sterker tegen desinformatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.