Beveiligingsbedrijven pleiten voor keurmerk voor security bedrijven

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Het aantal bedrijven dat gespecialiseerd zegt te zijn in cyberbeveiliging groeit snel. Hierdoor wordt het voor bedrijven steeds moeilijker wijs te worden uit het aanbod en een kwalitatief goed security bedrijf te selecteren. Verschillende cybersecurity bedrijven roepen daarom op een keurmerk op te richten.

Dit meldt het FD. Ondernemer Hans van Loon doet in opdracht van negen security bedrijven, waaronder Fox-IT en Northwave, onderzoek naar de mogelijkheid een keurmerk op te richten voor de IT security branche. Een dergelijk keurmerk moet het voor klanten vereenvoudigen onderscheid te maken tussen verschillende bedrijven die zich als security specialist aanbieden. Daarnaast zou een dergelijk keurmerk de kwaliteit in de sector kunnen verhogen.

‘Imago van de markt hoog houden’

Ronald Prins, oprichter van Fox-IT, geeft aan dat concurrentie het probleem niet is en benadrukt nieuwkomers op de markt alleen maar toe te juichen. Het is volgens Prins echter van belang het imago van de markt hoog te houden. Een keurmerk moet voorkomen dat organisaties geld uitgeven om hun cybersecurity te verbeteren, zonder hier in de praktijk niets mee op te schieten.

Rob van der Staaij, director cybersecurity bij InnoPay, pleit voor een Europees keurmerk. Van der Staaij wijst op het bestaan van internationale standaarden waarmee bedrijven hun beveiligingsniveau kunnen meten, maar dat er geen middel is om het niveau van aanbieders van cybersecurity te garanderen. Gezien het internationale karakter van de security markt is een Europees keurmerk volgens Van der Staaij hiervoor het meest geschikt. InnoPay is overigens niet betrokken bij het onderzoek dat wordt uitgevoerd door Van Loon.

VNO-NCW herkent zich in de situatie. Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie geeft aan dat het zeker voor een mkb-bedrijf ingewikkeld is wijs te worden uit het brede aanbod op de security markt.

Rondetafelsessie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat tegenover het FD weten in het najaar een rondetafelsessie te organisatie over de noodzaak van accreditering en certificering. Daarnaast steunt het Nederlandse kabinet Europese initiatieven om tot een certificering te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.