Politie publiceert database met gestolen e-mailadressen

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

De politie heeft een database met 60.000 gehackte e-mailadressen toegankelijk gemaakt. Gebruikers kunnen door hun e-mailadres in te voeren controleren of hun e-mailadres in de database voorkomt. Indien dit het geval is, krijgt de eigenaar van het e-mailadres hiervan bericht.

De e-mailadressen zijn aangetroffen tijdens onderzoeken naar cybercriminaliteit. De politie mag door privacywetgeving echter niet rechtstreeks contact opnemen met eigenaren van de e-mailadressen. Wie de database hoopt de politie de eigenaren alsnog te kunnen waarschuwen.

Wachtwoord wijzigen

Ook biedt de politie hulp bij het nemen van maatregelen indien een account gehackt blijkt te zijn. Deze gebruikers doen er verstandig aan hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Indien dit wachtwoord ook bij andere diensten is gebruikt, is het aan te raden ook hier het wachtwoord te wijzigen.

Overigens is het al langer mogelijk te controleren of een inloggegevens van ondermeer e-mailadressen voorkomen in databases met gestolen gegevens. Dit kan ondermeer via de website HaveIBeenPwned.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *