Bijna 30.000 apparaten via No More Ransom gedecodeerd

No More Ransom, een initiatief van de Nederlandse Politie, Europol, McAfee en Kaspersky Lab om ransomware te bestrijden, bestaat één jaar. Inmiddels kent het initiatief ruim honderd partners.

Ransomware is een betrekkelijk eenvoudig te implementeren en zeer lucratief verdienmodel voor criminelen. De vorm van malafide software is sinds 2012 stevig in opmars. Ieder kwartaal worden er meer ransomware-families, meer varianten van bestaande families en meer aanvallen ontdekt. De dreiging blijft evolueren en wordt steeds onzichtbaarder en destructiever. Daarnaast is ransomware steeds vaker gericht op bedrijven in plaats van individuen, omdat het rendement dan aanmerkelijk hoger is.

300.000 slachtoffers door WannaCry

De WannaCry-aanval van afgelopen half mei heeft gedurende de eerste paar dagen meer dan 300.000 zakelijke slachtoffers gemaakt in 150 landen en daarmee kritieke infrastructuren en bedrijven lamgelegd. Er zijn nog altijd organisaties aan het herstellen van de ExPetr-aanvallen van 27 juni jl. Het totale aantal gebruikers dat tussen april 2016 en maart 2017 werd geconfronteerd met ransomware is 11,4 procent hoger dan in de twaalf maanden ervoor: wereldwijd ging het aantal getroffenen van 2.315.931 naar 2.581.026.

   

De site bevat nu 54 decryptietools – aangeleverd door 9 partners – die 104 ransomware-varianten of -families afdekken. De tools zijn 225.000 keer gedownload en hebben ruim 28.000 apparaten gedecodeerd. Sinds de lancering zijn de pagina’s van het portaal meer dan 24,5 miljoen keer bekeken, met een geconsolideerd gemiddelde van 400.000 views per dag. Alleen al op 14 mei, op het hoogtepunt van de WannaCry-crisis, werd de website door 150.000 mensen bezocht.

In 26 talen beschikbaar

Het No More Ransom-platform is inmiddels in 26 talen te raadplegen. De meest recente toevoegingen zijn Bulgaars, Chinees, Tsjechisch, Grieks, Hongaars, Indonesisch, Maleis, Noors, Roemeens, Zweeds, Tamil en Thais.

No More Ransom heeft nu 109 partners, bestaande uit associated members, supporting members en founding members. Enkele van de nieuwste deelnemers uit de privésector zijn: Bitsight, Fortinet, Claranet, CERT.BE, vpnMentor, KISA (Koreaans Internet & Veiligheidsagentschap), Global Forum on Cyber Expertise (GFCE), Bournemouth University (BU), EST Security, TWCERT/CC, Abelssoft, Ascora GmbH, InterWorks, LLC en CSA Singapore. Ook hebben drie nieuwe wetshandhavingsinstanties uit Tsjechië, Griekenland en Iran zich aangesloten.

Meer over
Lees ook
NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.