‘Speel geen Russische roulette met je IT-omgeving, vervang IT-producten tijdig’

“Een gegarandeerde uptime van 99,99% is onze expertise”, aldus Jeffrey Evers, eigenaar en consultant van I&S Services. Hoe hij dat met zijn vijf collega’s en de nieuwe Nebula-oplossing van Zyxel, Your Networking Ally, voor elkaar krijgt, vertelt hij hier.

Evers is met zijn bedrijf sinds begin 2016partner van Zyxel. Het bedrijf was op zoek naar een leverancier die producten levert met de juiste prijs-kwaliteitverhouding en kwam zo bij Zyxel terecht. I&S Services verkoopt niet alleen de producten van Zyxel in oplossingen, maar ondersteunt ook resellers die zelf onvoldoende expertise hebben met advies. Het kan voorkomen dat resellers een bepaalde security of wifitechnologie hebben gekozen, waarbij ze behoefte hebben aan extra ondersteuning. Evers kent de oplossingen van de leverancier dusdanig goed dat hij de resellers kan adviseren. Daarnaast helpt het bedrijf Zyxel met het verder ontwikkelen van het Zyxel-portfolio op het gebied van onder meer wifi en security. Zo heeft het bedrijf het relatief nieuwe Zyxel Nebula, een cloud network managementoplossing, meerdere keren binnenstebuiten gekeerd. Evers: “Voordat je bij een klant gaat installeren moet het grondig getest zijn op veiligheid en de configuraties bekeken worden, je kunt het immers maar één keer goed doen.”

Testomgeving I&S Services

In de testomgeving van I&S Services gaat het bedrijf op zoek naar bijzonderheden in het product. Evers: “We hebben een testomgeving gemaakt waarin we verschillende situaties op allerlei facetten kunnen testen. De bijzonderheden die we vinden melden we en vervolgens is het aan de supportafdeling van Zyxel om dit verder via een goed proces te begeleiden op juiste configuratie of op basis van escalatie, intern of eventueel naar het hoofdkantoor in Taiwan.” Het komt ook weleens voor dat Evers de nieuwste oplossingen van Zyxel, bijvoorbeeld Nebula, in zijn testomgeving laat zien aan potentiële klanten. Evers kent de klantbehoefte en kan daar samen met Zyxel met creatieve oplossingen op inspelen. Een goede wisselwerking tussen beide partners is dan ook van belang.

Vervangingsstrategie

Evers hanteert met zijn adviezen regelmatig de strategie van de vervangbaarheid: “Als je niet hopeloos achter wilt lopen, is vervanging noodzakelijk. Na vijf jaar is de kans op defecten 16% groter dan bij nieuwe producten, na zes jaar is dat al 36% groter. Dat is als Russische roulette spelen met je IT-omgeving. Heb je dure producten te vervangen, dan is dat in je portemonnee te voelen. Zyxel zit met zijn prijzen aanzienlijk onder de top van de markt. Dat heeft als voordeel dat je hun producten makkelijk tijdig kunt vervangen. Bij dure producten ben je min of meer verplicht ze langer aan te houden, maar ook deze zijn na vijf jaar verouderd. Met onze vervangingsstrategie door middel van producten met een juiste prijs-kwaliteitverhouding is de klant kostenefficiënter, wendbaarder en up-to-date, en kan hij aan de voorkant van innovatie blijven zitten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid.”

Veiligheid

Bedreigingen zijn aan de orde van de dag. Denk aan hackers die zich van buiten het bedrijf naar binnen werken en valse mails en facturen versturen, bijvoorbeeld door middel van exploits. Maar ook van binnenuit zijn er bedreigingen, zoals medewerkers die per ongeluk ingaan op zo’n valse mail of opzettelijk data willen meenemen als ze het bedrijf verlaten. Evers: “Data gaat tegenwoordig zo snel over de lijnen dat een bedrijf het niet merkt wanneer iemand met kwade intenties of per ongeluk te veel gigabytes aan data uploadt. Vroeger had je zoiets door een trage verbinding naar de buitenwereld direct in de gaten. Nu moet je up-to-date securityproducten in huis hebben om zo’n bedreiging tegen te gaan, waarbij we veelvoudig gebruik maken van de Unified Threat Management (UTM) services van Zyxel op de security appliances.” Om een goed securityadvies uit te kunnen brengen, gaat Evers altijd eerst na waar de klant staat, welke infrastructuur er ligt en welke policies gehanteerd worden. Hij licht de hele IT-omgeving door. Een trend van dit moment is bijvoorbeeld Bring Your Own Device (BYOD). Dit is een mooie ontwikkeling, maar wel een die op het gebied van veiligheid veel problemen kan creëren voor een bedrijf. Het is daarom belangrijk dat de basis van de IT goed is. Om het veilig te houden moet je volgens Evers ook het sociale aspect niet uitvlakken: “Een voorbeeld: Als ergens een server staat te encrypten omdat er een randsomware aanval is, dan heeft waarschijnlijk iemand per ongeluk iets verkeerd aangeklikt, bijvoorbeeld op een valse factuur. Daarom moet je mensen regelmatig wijzen op de bedreigingen en ze leren alert te zijn. We sturen dan ook regelmatig mailingen naar medewerkers met de laatste security updates.” Bij een virusuitbraak zorgt I&S Services eerst dat deze stopt en dat de diensten zijn hersteld. Vervolgens wordt onderzocht hoe het virus is binnen gekomen. Bijvoorbeeld door de login te achterhalen van de veroorzaker, zodat diegene geïnformeerd kan worden hoe het is gebeurd. Het bewustmaken hiervan kan soortgelijke problemen in de toekomst voorkomen. Vaak geeft de veroorzaker aan ‘al te denken dat er iets niet klopte’.

Behalve het oplossen van security issues en aanvallen is I&S goed op de hoogte van de regelgeving, zowel de Nederlandse als de Europese regels. I&S Service levert zo een totaalpakket aan securityservice.

Nebula-voordelen

Vooral naar veiligheidsservices en wifi is momenteel veel vraag bij klanten, merkt Evers. Heeft een bedrijf veel satellietlocaties met maar twee of drie medewerkers, dan is het toepasselijker om niet te gaan voor lokale inrichtingen maar voor Nebula van Zyxel. Daarmee kan je alle locaties remote monitoren en overzien. Onlangs heeft I&S Services een uitzendbureau met veertig locaties van Nebula voorzien. Evers: “Met conventionele hardware moest je naar al die veertig locaties rijden om alles in te stellen. Maar met Nebula wordt de vervangingsstrategie van I&S makkelijker uitvoerbaar. Wanneer er defecten zijn, maken we gebruik van dropshipping: de producten van Zyxel, zoals gateways en switches, worden op de locatie van de klant afgeleverd. Nog voordat het product bij de klant is afgeleverd kan het al vooraf in de cloud worden geconfigureerd. De QR-code van het apparaat wordt gescand en de klant hoeft alleen nog maar de stekker erin te steken. De configuratie wordt automatisch op het apparaat gezet en zo is deze direct klaar voor gebruik. Dit alles is mogelijk doordat Nebula cloud based is; dat zorgt voor een enorme schaalbaarheid en de regelgeving is eenvoudig. Onmogelijke routerwijzigingen die voor downtime zouden kunnen zorgen, configureert Nebula bijvoorbeeld gewoonweg niet, dat is dus niet alleen eenvoudiger maar ook veiliger. Zo is de locatie weer snel in de lucht.” Al met al is Nebula op basis van meerdere locaties, centraal beheer en outsourced IT dus sneller, proactief en kostenefficiënter dan conventionele oplossingen. Bovendien zijn de bedrijfsgegevens te beveiligen op applicatieniveau. Dat is geen overbodige luxe volgens Evers, gezien de groei in het aantal gebruikte applicaties en daarmee de groei in aanvallen op applicatieniveau.

Nebula heeft niet alleen grote voordelen voor de klant, maar ook voor de activiteiten van I&S Services. Het bedrijf kan nu veel meer klanten tegelijkertijd ondersteunen en ook grotere klanten zijn beter behapbaar. De services van I&S Services zijn nu laagdrempeliger voor veel organisaties. Dit zorgt ervoor dat I&S Services kan helpen de algehele internetveiligheid bij het mkb, mkb+ en de enterprises in Nederland te verbeteren.

Toekomst

Een oplossing als Nebula vraagt weinig expertise van een IT-beheerder op locatie, vanwege de makkelijke interface die ervoor zorgt dat het configureren van de producten remote kan gebeuren. Dit heeft tot gevolg dat deze beheerder meer tijd over heeft voor andere projecten. “Wanneer IT-beheerders dit beseffen en de oplossing adopteren zal hun baan er alleen maar interessanter op worden”, voorspelt Evers. Het is dus een kans voor de IT-beheerder die hij met beide armen zou moeten aanpakken. Evers verwacht daarnaast dat het draagvlak voor deze oplossing alleen maar groter zal worden en voor meer veiligheid bij klanten zal zorgen. Hij is enthousiast dat een bedrijf als Zyxel, dat net onder de top van de markt actief is, zich zo durft te ontwikkelen. “Resellers en klanten die mee willen blijven doen moeten mee gaan met zulke innovaties. We verwachten dat Nebula dusdanig innovatief blijft dat het ook op de lange termijn zal blijven kunnen voorzien in de juiste oplossing op het juiste tijdstip voor onze klanten.”

I&S heeft zich sinds 2007 onder meer gespecialiseerd in het beheren van systemen, servers, netwerken, werkplekken en telecommunicatieservice voor middelgrote en kleinere organisaties. Sectoren waar I&S Services actief is zijn logistiek, financiële dienstverlening, industrie en groothandel. Het bedrijf adviseert ook op het gebied van IT-beveiliging. Een constante veiligheid op het geëiste niveau is pas realiseerbaar na de juiste keuze van producten, configuratie en onderhoud op het gebied van deze beveiliging. Wat vandaag nog veilig is, hoeft het morgen niet meer te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *