Aanvaller achter grote aanval op Deutsche Telekom routers legt bekentenis af

Handboeien

Een 29-jarige man heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een grootschalige internetstoring waarbij in november 2016 zo’n 900.000 routers van Deutsche Telekom werden getroffen. Door de aanval konden klanten van het bedrijf geen verbinding maken met internet.

Dit meldt Bleeping Computer. Bij de aanval werd een aangepaste versie gebruikt van de Mirai-malware. Dit is malware die specifiek is toegespitst op Internet of Things (IoT)-apparatuur. Met behulp van de malware werd in oktober 2016 een grootschalige DDoS-aanval opgezet tegen DNS-provider Dyn, waardoor een groot aantal populaire website tijdelijk moeilijk tot niet bereikbaar was.

Botnet bouwen

De aanvallers stelt een botnet te hebben willen bouwen dat ingezet kon worden voor DDoS-aanvallen. De aanvaller stelt dat niet als doel te hebben gehad de routers onbruikbaar te maken, iets wat in de praktijk wel gebeurde. Naast routers van Deutsche Telekom werden ook ruim 100.000 routers van verschillende Britse Internet Service Providers getroffen.

De aanvaller staat op internet bekend als ‘BestBuy’ of ‘Popopret’. De Duitse autoriteiten verwijzen naar de man als ‘Spiderman’, een naam die hij gebruikte om domeinnamen te gebruiken die werden gebruikt bij de aanval op de routers van Deutsche Telekom. De man werd eind februari gearresteerd op een luchthaven in Londen, waarna de man is uitgeleverd aan Duitsland.

Ingehuurd door Liberiaanse ISP

Opvallend is dat de man stelt ingehuurd te zijn door een Liberiaanse ISP om DDoS-aanvallen uit te voeren op lokale concurrenten, waarvoor hij naar eigen zeggen 10.000 dollar heeft ontvangen. De aanvallen wilde de man uitvoeren met behulp van een botnet dat hij had gebouwd. Om de capaciteit van dit botnet te vergroten stelt de man de routers van Deutsche Telekom en Britse ISP's te hebben willen toevoegen aan het netwerk.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.