Gegevens van miljoenen klanten Dow Jones & Co uitgelekt door AWS-configuratiefout

pixabay-hacker-1944688_960_720

Persoonlijke informatie van miljoenen klanten van Dow Jones & Co, een Amerikaanse uitgeverij- en financiële informatieconcern, zijn uitgelekt. De data stond opgeslagen in een Amazon Web Service S3 bucket, die door een configuratiefout toegankelijk was voor miljoenen AWS-gebruikers.

Het datalek is ontdekt door Chris Vickery, een beveiligingsonderzoeker van het beveiligingsbedrijf Upguard. De data bleek te zijn opgeslagen in een AWS S3 bucket die zo was geconfigureerd dat iedere geauthentificeerde AWS-gebruiker via de bucket’s URL de data kon downloaden. Dit betekent dat iedereen met een gratis AWS-account toegang had tot de bucket en daarmee de gegevens van miljoenen klanten van Dow Jones & Co.

Namen, adresgegevens en e-mailadressen

Zowel namen, accountinformatie, adresgegevens, e-mailadressen als de laatste vier cijfers van de credit card van klanten van Dow Jones & Co waren toegankelijk voor onbevoegden. Daarnaast waren ook 1,6 miljoen gegevens van Dow Jones Risk and Compliance toegankelijk. Dit is een combinatie van databases die door financiële bedrijven worden gebruikt om compliance met anti-witwaswetgeving aan te tonen.

Dow Jones bevestigt dat de data van 2,2 miljoen gebruikers toegankelijk waren. Upguard zegt echter op basis van een ‘conservatieve schatting’ uit te gaan van 4 miljoen slachtoffers. Het beveiligingsbedrijf stelt dat de aanwezigheid van een groot aantal dubbele accounts dit verschil mogelijk kan verklaren. Ook geeft Dow Jones aan geen aanwijzingen te hebben dat kwaadwillenden de toegankelijk data daadwerkelijk hebben gedownload.

Eerdere datalekken door configuratiefouten

Het is niet de eerste keer dat een verkeerd geconfigureerde cloud omgeving leidt tot een datalek. In de afgelopen maanden werden ook Verizon, de WWE en Scottstrade met dergelijke datalekken geconfronteerd. Daarnaast lekte ook een database met gegevens van Amerikaanse stemgerechtigden uit.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.