Gegevens van half miljoen Belgische patiënten gestolen

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

De gegevens van een half miljoen Belgische patiënten zijn gestolen door een cybercrimineel. De data is afkomstig van de website ‘Digitale Wachtkamer’. De aanvaller eist 42 bitcoins aan losgeld, omgerekend zo’n 85.000 euro. Indien dit geld niet wordt betaald dreigt de crimineel de data online te publiceren.

Dit meldt VTM NIEUWS. De Digitale Wachtkamer is een website waar Belgen een afspraak kunnen maken bij hun huisarts. De aanvaller wist via een lek in de software onversleutelde wachtwoorden van gebruikers te onderscheppen. Daarnaast had hij toegang tot boodschappen die patiënten via de site naar hun huisarts stuurde.

Wachtwoord wijzigen

De website bevat geen medische dossiers. Wel zijn afspraken van patiënten met huisarts, de reden voor deze afspraak en onversleutelde wachtwoorden in handen gevallen van de aanvaller. Getroffen gebruikers wordt aangeraden hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Indien dit wachtwoord ook bij andere online diensten wordt gebruikt, wordt gebruikers aangeraden ook bij deze diensten hun wachtwoord te wijzigen.

Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft aangifte gedaan bij de Computer Crime Unit van de Belgische politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *