Australië wil internetbedrijven dwingen communicatie te ontsleutelen

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

De Australische overheid wil via een nieuwe wet internetbedrijven als Facebook en Google kunnen dwingen versleutelde berichten van vermeende extremisten en criminelen te ontsleutelen. Hoe dit in de praktijk precies wordt vormgegeven is echter onduidelijk.

Het gaat om een wetsvoorstel dat internetbedrijven dezelfde verplichting geeft om opsporingsinstanties te helpen als telecombedrijven in Australië al langer hebben. De politie mag techbedrijven alleen vragen communicatie te ontsleutelen indien een rechter hiervoor een dwangbevel heeft afgegeven.

Criminaliteit tegengaan

Malcolm Turnbull, premier van Australië, stelt dat de nieuwe wetgeving noodzakelijk is om technologische ontwikkelingen die criminaliteit faciliteren tegen te gaan. “We moeten zeker stellen dat het internet niet wordt gebruikt als een duistere plek waar slechte mensen hun criminele activiteiten verbergen van de wet”, tekent The Guardian op uit de mond van Turnbull.

Turnbull benadrukt overigens geen backdoor in applicaties en platformen te willen laten inbouwen. “Een backdoor is doorgaans een fout in een softwareprogramma waarvan de ontwikkelaar van het softwareprogramma wellicht niet op de hoogte is, en die door iemand die hiermee bekend is kan worden uitgebuit”, aldus Turnbull.

‘Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen’

Dit is opvallend, aangezien techbedrijven doorgaans zelf niet in staat zijn encryptie van hun gebruikers te kraken. De privésleutel die hiervoor nodig is wordt opgeslagen door gebruikers, waardoor techbedrijven hier geen toegang toe hebben. “Ik ben geen cryptograaf, maar wij willen hun ondersteuning zeker stellen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij kunnen niet simpelweg hun stellen dat zij hier niets mee te maken hebben”, aldus Turnbull.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.