Succesvolle bestrijders van cybercrime gezocht voor Mr. Gonsalvesprijs

De Mr. Gonsalvesprijs wordt dit jaar uitgereikt aan een succesvolle bestrijder van cybercriminaliteit. Kandidaten kunnen tot 1 oktober 2017 worden aangemeld voor de prijs. De minister van Veiligheid en Justitie zal op maandag 13 november 2017 de Mr. Gonsalvesprijs uitreiken.

Mr. GonsalvesprijsDe Mr. Gonsalves nationale innovatieprijs voor rechtshandhaving wordt elke twee jaar toegekend. De prijs is een initiatief van het curatorium van de Mr. Gonsalvesprijs en van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. De prijs is vernoemd naar wijlen mr. R.A. (Rolph) Gonsalves, misdaadbestrijder en voormalig topman van het Openbaar Ministerie (OM).

Aanpak van cybercriminaliteit

Dit jaar wordt voor de prijs specifiek gezocht naar best practices in de aanpak van cybercriminaliteit. Doordat ons leven in toenemende mate wordt gedigitaliseerd, nemen ook de kansen en mogelijkheden van online criminaliteit toe. Cybercriminaliteit kost de Nederlandse samenleving ongeveer 10 miljard euro per jaar en kan ontwrichtende gevolgen hebben.

Welk project treedt succesvol op tegen de dreigingen van cybercriminaliteit? Hoe spoor je fraude op die op het ‘dark web’ wordt gepleegd? Welke interventies vergroten de digitale veiligheid binnen de financiële sector? Welk meldpunt of programma heeft bewezen effectief te zijn in de aanpak van cybercrime? De jury is specifiek op zoek naar initiatieven waarin private partijen een rol spelen.

Eerdere winnaars

De Mr. Gonsalvesprijs werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. Prijswinnaars waren de unit Multi-Etnisch Politiewerk van de Politie Haaglanden; het project SMS-Alert van de Politie Midden- en West-Brabant; de ME van Amsterdam (in de persoon van politieman Leen Schaap); Emergo, een samenwerkingsproject om de zware criminaliteit op de Amsterdamse Wallen te bestrijden en de Dienst Justitiële Inrichtingen voor de modernisering van het gevangeniswezen. In 2015 won de Politie Eenheid Den Haag de prijs met haar aanpak van radicalisering en terrorisme.

Kandidaten voor de Mr Gonsalvesprijs kunnen tot 1 oktober 2017 worden aangemeld bij de jury via de website van de prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *