’60% van de mkb’ers is slecht voorgelicht over de AVG’

europese-unie

Zes op de tien mkb’ers is zich niet bewust dat zij over elf maanden moeten voldoen aan nieuwe Europese privacywetgeving, terwijl overtreding van deze wet tot hoge boetes kan leiden. Mkb’ers noemen de voorlichting over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de overheid slecht tot heel slecht.

Dit meldt MKB Servicedesk op basis van een peiling onder 3.200 bedrijven. De organisatie stelt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dan ook nog heel wat werk te verrichten heeft. MKB Servicedesk: “In plaats van hameren op boetes, zoals de AP in de media steeds doet, kan de privacywaakhond zich beter verplaatsen in een mkb’er die moeilijk zijn weg weet te vinden met deze ingewikkelde wet. Uiteindelijk is het gezamenlijke doel van ondernemers en de AP dat iedereen aan de wet kan voldoen.”

Hoge boetes

De AVG vervangt vanaf 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens. De nieuwe Europese privacywetgeving wordt in alle Europese lidstaten van kracht. Bedrijven zullen zich hier dan ook op moeten voorbereiden en na moeten gaan hoe deze verandering hen raakt.

De Europese Unie kan bij overtreding van de AVG forse boetes opleggen, die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro voor heel grote bedrijven of 4 procent van de wereldwijde omzet als dat een hoger bedrag is. De nieuwe wet stelt onder andere strengere eisen aan de opslag en verwerking van klantgegevens. Daarnaast worden meer verantwoordelijkheden neergelegd bij bedrijven. Deze veranderingen vragen om zowel technische, administratieve als organisatorische maatregelen nodig, stelt MKB Servicedesk.

Kwart heeft maatregelen genomen

Een op de vier mkb’ers geeft aan met het oog op de AVG maatregelen te hebben genomen of dit binnenkort te gaan doen. Bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening en de handel zijn het minst op de hoogte van de invoering van de AVG. Onder bedrijven met maximaal zes medewerkers is driekwart van de respondenten hiermee niet bekend.

MKB Servicedesk stelt dat ondernemers zelf de eerste stap kunnen zetten door zich online te informeren, bijvoorbeeld over het opzetten van de onder de AVG verplichte administratie waarin wordt bijgehouden hoe klantgegevens zijn verkregen en wie hier inzage in heeft.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.