Kaspersky Lab overweegt VS inzage te geven in broncode

Eugene Kaspersky, oprichter van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab

Kaspersky Lab overweegt de Amerikaanse autoriteiten inzage te geven in broncode van zijn beveiligingssoftware. De inzage moet zorgen wegnemen dat de Russische overheid software van Kaspersky Lab mogelijk gebruikt om doelwitten te bespioneren.

Dit zegt Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van Kaspersky Lab, in een interview met Associated Press (AP). De Amerikaanse autoriteiten uiten in toenemende mate zorgen over de banden tussen Kaspersky Lab en de Russische overheid. Zo overweegt het Amerikaanse congres het gebruik van de beveiligingssoftware van het Russische bedrijf door het Pentagon te verbieden. Ook doet de NSA momenteel onderzoek naar Kaspersky Lab.

R&D-afdeling verhuizen

Eugene Kaspersky geeft aan verschillende stappen te willen zetten om de zorgen over Kaspersky Lab weg te nemen. Zo wil het bedrijf de Amerikaanse autoriteiten niet alleen inzage geven in de broncode van zijn producten, ook overweegt het bedrijf een deel van zijn R&D-afdeling te verhuizen naar de Verenigde Staten. Daarnaast toont Kaspersky zich bereid te getuigen bij hoorzittingen.

“Indien de Verenigde Staten daar behoeften aan hebben, kunnen wij de broncode vrijgegeven”, aldus Eugene Kaspersky tegenover AP. “Ik zal alles doen om te bewijzen dat wij geen kwade bedoelingen hebben.”

Bezoek van de FBI

De oprichter van Kaspersky Lab bevestigt in het onderzoek daarnaast berichtgeving van NBC dat tenminste twaalf Amerikaanse medewerkers van Kaspersky Lab bezoek hebben gehad van FBI-agenten. Kaspersky geeft aan niet te weten wat het onderwerp was van de gesprekken tussen zijn medewerkers en de FBI.

Tot slot bevestigt Eugene Kaspersky verschillende voormalig medewerkers van Russische inlichtingendiensten in dienst te hebben. Veel van hen zouden goede banden hebben met de Russische overheidssector en daarom actief zijn op de sales afdeling van Kaspersky Lab. Eugene Kaspersky stelt dat het interne bedrijfsnetwerk van Kaspersky Lab in belangrijke mate is gesegmenteerd, wat misbruik door één enkele medewerker onmogelijk maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.