Helft van de slachtoffers is meerdere malen getroffen door ransomware

virus-pixabay-geralt

De helft van alle bedrijven die door ransomware is getroffen, is in het verleden eerder slachtoffer geweest van deze vorm van malware. 80% van de bedrijven ziet daarnaast de hoeveelheid ransomware toenemen.

Dit blijkt uit het Annual Ransomware Report van Druva, leverancier van cloud gebaseerde databeschermings- en informatiemanagementoplossingen. Druva meldt op basis van zijn bevindingen dat ransomware bedrijven wereldwijd treft, ongeacht omvang en het soort apparaten dat zij in gebruik hebben. Acht op de tien bedrijven stelt daarnaast dat het inzetten van backup oplossingen de meest effectieve strategie is om downtime te minimaliseren en verlies van data te voorkomen.

Hoeveelheid ransomware verviervoudigd

De hoeveelheid ransomware is in het afgelopen jaar verviervoudigd. Gemiddeld vinden per dag zo’n 4.000 aanvallen met ransomware plaats. Druva wijst onder andere op de recente uitbraak van de ransomware WannaCry, wat volgens het bedrijf duidelijk maakt dat organisaties van iedere omvang en in iedere sector zich zullen moeten beschermen tegen ransomware.

“Het is niet langer de vraag of een organisatie slachtoffer zal zijn van een ransomware aanval, maar wanneer. Druva’s Annual Ransomware Report benadrukt het belang van planning. Simpel gezegd: het beschermen van data beschermt uw bedrijfsresultaat”, zegt Jaspreet Singh, CEO van Druva. Singh noemt het geen verrassing dat steeds meer organisaties vertrouwen op backups om te herstellen van ransomware aanvallen, aangezien dit helpt de schade bij een dergelijke aanval in te perken.

33% van de ransomware is gericht op servers

Uit het onderzoek blijkt ook dat ransomware zich niet langer beperkt tot end points en/of eindgebruikers. 33% van de ransomware aanvallen is gericht op servers. Daarnaast verspreidt 70% van de aanvallen zich naar meerdere apparaten.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.