Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

hamer-rechter-rechtszaak

Een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet. Dit oordeelt een Duitse rechter in een rechtszaak aangespannen door de Duitse ISP SpaceNet.

De nieuwe bewaarplicht had op 1 juli in Duitsland van kracht moeten worden. De wet verplicht ISP’s verkeersgegevens zoals metadata van gevoerde gesprekken op te slaan voor een periode van tien weken. Locatiedata moet voor een periode van vier weken worden opgeslagen. Het Oberverwaltungsgericht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt echter dat een bewaarplicht ervoor zorgt dat verkeers- en locatiegegevens van nagenoeg alle gebruikers van telefoon- en internetdiensten worden opgeslagen. Dit is volgens de rechtbank in strijd met de Europese wet.

Alleen toegestaan bij ernstige misdrijven

De rechtbank wijst op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van eind december, die oordeelt dat dergelijke gegevens alleen mogelijk worden verzameld voor om verdachten van ernstige misdrijven die de openbare veiligheid in gevaar brengen op te sporen. De Duitse rechter oordeelt op basis hiervan dat een bewaarplicht in de huidige vorm niet is toegestaan, en in de wet moet worden gespecificeerd van welke personen en in welke gevallen data moet worden bewaard.

Nederland werkt momenteel eveneens aan een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens. Een wetsvoorstel voor een dergelijke bewaarplicht is in september naar de Tweede Kamer gestuurd. Nederland kende eerder een bewaarplicht, die in 2015 werd geschrapt.

Meer over
Lees ook
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers

Smishing is een lastig probleem; vervalste berichten zijn vaak niet te onderscheiden van echte updates en meldingen. Maar een oplossing hiervoor vinden is essentieel om het vertrouwen in mobiele communicatie te behouden."

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.