University College of London getroffen door ransomware

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

De University College of London (UCL) is getroffen door een ransomware-uitbraak. De IT-afdeling van de universiteiten heeft toegang tot netwerkopslag geblokkeerd om het versleutelen van data door de ransomware te stoppen. Alleen Windows systemen zijn getroffen.

Dit meldt de UCL in een verklaring op haar website. De ransomware-uitbraak is woensdagavond begonnen en vermoedelijk ontstaan via een e-mail waarmee malafide software is meegestuurd. Deze e-mail is vermoedelijk door een gebruiker geopend, waarna de ransomware bestanden op zowel lokale schijven als gedeelde netwerkschijven heeft versleuteld. Virusscanners hebben de ransomware niet opgemerkt, waardoor de IT-afdeling van de UCL spreekt over een mogelijke zero-day aanval.

“We hebben het besluit genomen de toegang tot de UCL N en S schijven en enkele andere systemen te blokkeren om de kans op verdere infectie te verkleinen”, schrijft de universiteit. Naast gedeelde opslagschijven zouden ook harde schijven van persoonlijke apparaten van gebruikers zijn versleuteld door de ransomware.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *