Gemeente Rotterdam investeert in verbetering IT-beveiliging

Databeveiliging (bron: FreeImages.com/Frank Köhne)

De gemeente Rotterdam verhoogt zijn ICT-budget structureel om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. Het budget wordt verhoogd van 118 miljoen euro naar 125 miljoen euro.

Dit heeft wethouder Adriaan Visser van financiën en organisatie bekend gemaakt, meldt het Algemeen Dagblad (AD). De gemeente Rotterdam kreeg in het voorjaar van 2017 forse kritiek in een rapport van de Rekenkamer Rotterdam, waaruit bleek dat onderzoekers konden inloggen op ICT-systemen van de gemeente. In deze systemen staan uiteenlopende gegevens van Rotterdamse burgers opgeslagen. Daarnaast bleken kwaadwillenden toegang te kunnen verkrijgen tot zowel de agenda als e-mail van burgermeester Aboutaleb.

‘Lange weg te gaan’

De gemeente gaat daarom nu extra investeren om de IT-beveiliging op peil te brengen. Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer Rotterdam, stelt tegenover het AD dat de gemeente eindelijk is wakker geschud, maar waarschuwt ook voor te veel optimisme. “Stap één is pas gezet. Rotterdam heeft nog een hele lange weg te gaan”, aldus Hofstra. Ook SP-fractieleider Leo de Klein, die een ICT-achtergrond heeft, is kritisch: “De problemen zijn wel heel groot en heel hardnekkig. Een deel van de ellende is pas in oktober verholpen, zo moet de wethouder vanmiddag zelf toegeven. Kortom: eerst zien, dan geloven.”

Op verzoek van de gemeenteraad van Rotterdam voert de Rekenkamer Rotterdam in het najaar 2017 een vervolgonderzoek uit naar de IT-beveiliging van de gemeente. De resultaten van dit onderzoek worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *