WannaCry-decryptietools beschikbaar voor Windows XP en 7

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

Zowel voor Windows XP als Windows 7 zijn decryptietools verschenen waarmee data die door de WannaCry ransomware wordt gegijzeld in sommige gevallen kan worden ontsleuteld. Beide tools kan alleen worden gebruikt indien een systeem sinds de besmetting niet is herstart.

De tool voor Windows XP is ontwikkeld Adrien Guinet. Deze ontwikkelaar ontdekte dat priemgetallen die door WannaCry worden gebruikt voor het versleutelen van data terug te vinden zijn in het geheugen van Windows XP-machines. Met behulp van deze priemgetallen is het mogelijk de encryptie ongedaan te maken. Het interne geheugen van Windows XP-machines wordt automatisch geleegd zodra een machine wordt herstart. De decryptietool kan daarom alleen worden gebruikt indien een besmet systeem sinds de besmetting niet is herstart en dus uitsluitend is losgekoppeld van het netwerk.

De tool van Windows 7 is gebaseerd op de ontdekking van Guinet en ontwikkeld door onder andere Matt Suiche, die in een blogpost uitleg geeft over de tool. De tool heet WanaKiwi en maakt net als de tool van Guinet gebruik van de priemgetallen die kunnen worden teruggehaald uit het interne geheugen van Windows 7-systemen. Ook hierbij geldt dat dit alleen mogelijk is indien een systeem sinds de besmetting niet is herstart. WanaKiwi is getest door het European Cybercrime Centre van Europol, die bevestigt dat de tool onder bepaalde omstandigheden door WannaCry versleutelde bestanden kan ontsleutelen.

http://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-xp-krijgt-experimentele-decryptietool-voor-wannacry/article-normal-854897.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *