Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

De Tweede Kamer is bezorgd over het uitbesteden van cruciale communicatiediensten van de overheid aan buitenlandse providers. Kamerleden vrezen dat gevoelige overheidsdiensten hierdoor afgeluisterd kunnen worden door buitenlandse inlichtingendiensten.

Meerdere Tweede Kamerleden uiten hun zorgen tegenover De Telegraaf. Het kabinet neemt nog dit jaar een besluit over het uitbesteden van de mobiele telefonie van nagenoeg alle Nederlandse ministeries. Momenteel wordt dit verzorgd door de Britse telecomprovider Vodafone. Volgens de aanbestedingseisen voor de komende periode mag de telecomprovider opnieuw een buitenlandse partij zijn. Dit leidt tot zorgen in de Tweede Kamer.

‘Kritisch zijn’

Zo stelt D66-Kamerlid Jan Paternotte dat het kabinet kritisch moet zijn over het uitbesteden van dergelijke communicatiediensten aan buitenlandse partijen. Hierbij wijst het Kamerlid ook op de aanstaande Brexit. “Veiligheidsexperts wijzen nu al op de kans dat de Britse inlichtingendiensten via hacks zullen proberen zoveel mogelijk informatie uit andere landen te verzamelen. Dat maakt wel dat je naar een Brits bedrijf als Vodafone extra goed moet kijken bij een volgende aanbesteding”, zegt Paternotte tegen De Telegraaf.

“Iedereen met een boerenverstand ziet dat het nodig is om de herkomst van een bedrijf mee te kunnen wegen”, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in het dagblad. “Bij dit soort zaken moet je minimale risico’s nemen”, stelt Hijink. “Desnoods moeten de aanbestedingseisen worden aangepast.” Arne Weverling, Tweede Kamerlid voor de VVD, wijst erop dat in het buitenland beter wordt gekeken naar buitenlandse aanbestedingen. Weverling noemt het interessant om te kijken welke lessen hieruit getrokken kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.