NCSC: ‘Impact van nieuwe WannaCry varianten is gering’

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meldt verschillende nieuwe varianten van de ransomware WannaCry te hebben gesignaleerd. Deze varianten maken misbruik van dezelfde kwetsbaarheid in het SMB-protocol van Windows. Het centrum schat de impact van deze nieuwe vormen in als gering.

Dit meldt het NCSC in een update op zijn berichtgeving over de WannaCry ransomware. De impact van de nieuwe vormen van ransomware is volgens het NCSC beperkt, aangezien bedrijven inmiddels maatregelen hebben genomen en update MS17-101 voor het Windows besturingssysteem hebben geïnstalleerd, waarin deze kwetsbaarheid wordt gedicht. Daarnaast wijst het NCSC op de geringe impact die WannaCry tot nu toe in Nederland heeft gehad.

Ondanks de kleine impact blijft het NCSC de ontwikkelingen rond de WannaCry ransomware en varianten daarop nauwlettend volgen. Het NCSC stelt geen indicaties te hebben dat de WannaCry ransomware infecties heeft veroorzaakt bij Nederlandse organisaties uit de vitale sectoren en de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *