LAKS getroffen door WannaCry ransomware

Een recente storing bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) blijkt het gevolg te zijn van een besmetting met de ransomware WannaCry. LAKS is een organisatie waar examenscholieren terecht kunnen met klachten over eindexamens in het middelbaar onderwijs.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS)De website van LAKS kreeg donderdagmiddag rond 16:00 uur te maken met een storing, waardoor de website examenklacht.nl niet bereikbaar was. De problemen hielden aan tot het eind van vrijdagochtend. Een woordvoerder van LAKS meldt tegenover NU.nl nu dat de storing te maken had met de ransomware WannaCry. “We zijn getroffen door dezelfde cyberaanval als die vorige week de ziekenhuizen in Groot-Brittannië heeft getroffen”, aldus de woordvoerder.

Geen losgeld betaald

LAKS benadrukt geen losgeld te hebben betaald om data weer toegankelijk te maken. De organisatie geeft aan een back-up te hebben van alle klachten die dit jaar zijn binnengekomen over schoolexamens. Door deze back-up terug te zetten is data weer toegankelijk gemaakt.

Voor zover bekend is LAKS de tweede Nederlandse organisaties die door WannaCry is getroffen. Eerder bleken meerdere parkeergarages van Q-Park getroffen te zijn door de ransomware.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *