‘Er is duidelijk behoefte aan puur Nederlandse securityspecialist’

Op 5 januari van dit jaar maakte KPN bekend de aanbieder van managed security services DearBytes over te nemen. Nu - 5 maanden later - wordt duidelijk waarom beide bedrijven heel bewust voor deze strategie hebben gekozen. “We willen beide groeien en we zien dat er een duidelijke behoefte is aan een stevige en bovenal Nederlandse aanbieder van security-expertise.” Gesprek met Erik Remmelzwaal, directeur bij DearBytes, en Erik Ploegmakers, Managing Director Security Services bij KPN.

Erik Remmelzwaal is al heel wat jaren verbonden aan DearBytes. Opgeleid als econoom kwam hij ooit als stagiair bij het bedrijf aan boord om een marktverkenning te doen. Hij is nooit meer weggegaan. In de loop van de jaren groeide hij door naar een managementfunctie. In 2011 was hij nauw betrokken bij de management buy-out van het bedrijf, dat zowel in Den Haag als in Beverwijk een vestiging heeft. “De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid naar een omvang van richting de 100 medewerkers.”

Veranderingen

Dat was voor het management van DearBytes een moment om eens goed over de toekomst na te denken. “Zelfstandig verder blijven groeien was natuurlijk een optie. Daar is in ons marktsegment - de midmarket - zeker ruimte voor. Tegelijkertijd zien we de wereld ook veranderen. Security wordt steeds meer een strategisch onderwerp voor bedrijven en organisaties. Iedereen heeft het tegenwoordig over de impact van cybercriminaliteit, GDPR en vraagstukken als: waar staat mijn data eigenlijk? Maar eerlijk gezegd zagen we die verandering al veel eerder.”

  • P-en-R-002_615x410-615x410 Erik Remmelzwaal en Erik Ploegmakers
  • “Security verandert meer en meer van een technisch onderwerp in een thema waar de directie van een organisatie zich mee bezighoudt. Zij onderkennen steeds meer dat bedrijfsgegevens en de applicaties waarmee deze worden gegenereerd en bewerkt cruciale aspecten van hun bedrijfsvoering zijn.”

Nederlandse aanbieder

Hoe ga je als middelgrote security-aanbieder met zo’n trend om? Bovendien speelt er nog een ontwikkeling. Steeds meer Nederlandse IT-bedrijven - ook in de wereld van de security - worden overgenomen door buitenlandse spelers.

“In de markt horen we al geruime tijd signalen dat directies van middelgrote en grote ondernemingen dat toch een verontrustende ontwikkeling vinden. Een directeur die bewust gekozen heeft voor een bepaalde securitypartner stelt heel veel vertrouwen in zo’n onderneming. Als die dan plotsklaps overgenomen wordt door een buitenlandse firma, dan - zo merken wij - stelt men daar toch vraagtekens bij. Waar staan straks alle logbestanden eigenlijk? Beschikken we na die overname in Nederland nog wel over voldoende expertise om onze bedrijfsgegevens veilig en beschikbaar te houden? En vaak wordt ook duidelijk prijs gesteld op support in de Nederlandse taal. Maar is die er straks nog wel, als er vanuit één groot SOC misschien wel meerdere landen ondersteund worden?”

Digitale infrastructuur

Erik Ploegmakers geeft leiding aan Security Services bij KPN. Daarvoor was hij werkzaam bij onder andere PwC, Netscout en Fox IT. Hij herkent zich heel duidelijk in de trends die zijn collega van DearBytes schetst.

“KPN is van oudsher de aanbieder van de nationale digitale infrastructuur van Nederland. Dat begon natuurlijk met vaste lijnen, maar omvat inmiddels natuurlijk ook mobiele verbindingen, de vele connectiviteitsoplossingen die KPN voor zakelijke gebruikers ontwikkelt, het LoRa-netwerk voor Internet of Things-toepassingen, noem maar op. KPN heeft laten zien dat wij al die verbindingen op een veilige manier kunnen ontwikkelen en beheren. Er is dus heel veel expertise aanwezig op het gebied van security. Zo hebben we het grootste SOC van ons land en beschikken we over een team ethical hackers van wereldfaam.”

Enterprise en midmarket

Net als DearBytes ziet natuurlijk ook KPN het belang van security steeds verder toenemen. “Logisch dat security binnen KPN als zeer belangrijk wordt gezien - om die digitale infrastructuur veilig te houden, maar ook omdat het een duidelijke groeimarkt is. Binnen de grootzakelijke markt zijn wij zelf al heel nadrukkelijk aanwezig als securityspecialist, maar dat is minder het geval in de midmarket. Dat is de markt van organisaties met 100 tot 3.000 medewerkers. In dit segment is behoefte aan betaalbare en kwalitatief hoogwaardige securitydiensten. Dat kun je als bedrijf dus eigenlijk alleen maar doen als je standaardiseert en security in de vorm van managed services aanbiedt.”

“Waar KPN voor grootzakelijke klanten vooral maatwerkoplossingen op het gebied van security ontwikkelt, is DearBytes juist een specialist op het gebied van managed services. Ook al biedt men daar wel degelijk ook maatwerkopties bij, maar dat is niet de hoofdmoot van de dienstverlening.”

Niet vergroeien

Inmiddels ligt de bekendmaking van de overname alweer 5 maanden achter ons. Hoe staat de integratie van beide organisaties er nu voor?

Beide organisaties blijven grotendeels zelfstandig, licht Ploegmakers toe. “Het is zeker niet de bedoeling om met elkaar te vergroeien. Waar de afdeling Security Services van KPN zich richt op maatwerk en de grootzakelijke markt, is en blijft DearBytes heel nadrukkelijk gericht op de midmarket en grotendeels gestandaardiseerde managed services.”

Toch zien Ploegmakers en Remmelzwaal wel degelijk kansen om gezamenlijk op te trekken. “Neem een middelgrote klant die nu bijvoorbeeld al een aantal zakelijke internetverbindingen van KPN afneemt of bijvoorbeeld digitale werkplekken. Dan is het voor zo’n directeur of ondernemer natuurlijk volstrekt logisch om naast dat soort diensten ook security bij ons onder te brengen. Net als KPN voor zo’n bedrijf uiteraard een prima keuze kan zijn om bijvoorbeeld cloudstorage of hostingdiensten te leveren.”