Verspreiding WanaCrypt0r 2.0 gestopt door beveiligingsonderzoeker

Een beveiligingsonderzoeker is erin geslaagd de verspreiding van de ransomware WanaCrypt0r 2.0 te stoppen. Dit deed de onderzoeker door een domeinnaam te registreren die als killswitch bleek te functioneren.

Beveiligingsonderzoeker MalwareTech meldt op Twitter een ongeregistreerde domeinnaam te hebben geregistreerd die voorkwam in de code van WanaCrypt0r 2.0. Deze bleek te functioneren als killswitch voor de verspreiding van WanaCrypt0r 2.0, iets waarvan de onderzoeker toegeeft dat hij zich niet bewust was op het moment van registratie.

https://twitter.com/MalwareTechBlog/status/863187104716685312

Tienduizenden systemen geïnfecteerd

De verspreiding van WanaCrypt0r 2.0 is hierdoor gestopt. Deze ransomware verspreidde zich op vrijdag 12 mei zeer snel naar tienduizenden systemen wereldwijd. Onder andere systemen van de Britse NHS, verschillende Spaanse bedrijven waaronder Telefonica, de Russische mobiele provider Megafon, het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken en de Duitse spoorwegen werden getroffen.

De ransomware verspreidde zich via een SMB-kwetsbaarheid in Windows. Hiervoor is in maart door Microsoft patch MS17-010 uitgebracht, maar deze is door lang niet alle bedrijven en organisaties geïnstalleerd.

Niet permanent uitgeschakeld

MalwareTech waarschuwt dat de ransomware waarschijnlijk niet permanent is uitgeschakeld. De aanvallers kunnen de code eenvoudig wijzigen om de killswitch te verwijderen en de ransomware vervolgens opnieuw verspreiden. Het blijft dan ook van groot belang Windows systemen te voorzien van MS17-010 om te voorkomen dat zij besmet kunnen worden met de ransomware.

Microsoft heeft daarnaast een beveiligingsupdate uitgebracht om de kwetsbaarheid ook op verouderde en niet langer ondersteunde besturingssystemen te verhelpen. Het gaat om patch KB4015298, die beschikbaar is voor Windows XP, Windows XP Embedded, Windows Server 2003 en Windows Server 2008.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1