Britse ziekenhuis getroffen door ransomware

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Verschillende ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk zijn getroffen door een grootschalige cyberaanval. Door de aanval hebben medewerkers geen toegang meer tot IT-systemen en hebben meerdere ziekenhuizen patiënten moeten doorverwijzen.

Het gaat om de IT-systemen van de National Health Service (NHS), die openbare gezondheidszorg levert in Engeland, Schotland en Wales. Verschillende ziekenhuizen kampen door de aanval met forse problemen. Zo kunnen medewerkers niet langer inloggen op systemen, zijn verschillende afdelingen van ziekenhuizen tijdelijk gesloten en hebben ziekenhuizen patiënten moeten doorverwijzen. Ook geeft een ziekenhuis tegenover The Guardian aan alle IT-systemen te hebben moeten uitschakelen, waardoor het ziekenhuis telefonisch niet langer bereikbaar is.

Een IT-medewerkers van NHS meldt aan de nieuwswebsite dat het gaat om ransomware. Op verschillende systemen op het netwerk zou een boodschap worden getoond waarin 300 dollar losgeld wordt geëist om de toegang tot de systemen te herstellen. Op Twitter is een foto verschenen van deze boodschap.

One Response to Britse ziekenhuis getroffen door ransomware

  1. […] hebben plaatsgevonden. Ook grote organisatie in andere landen zijn echter aangevallen, waaronder NHS en Telefonica. Avast heeft de onderstaande kaart gepubliceerd om aan te geven in welke landen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *