Trend Micro waarschuwt voor gehackte industriële robots

Demonstrating-Industrial-Robot-Attacks-Cover

Ook in de maakindustrie wordt apparatuur in toenemende mate aan internet gekoppeld. Dit levert allerlei voordelen op, maar zorgt helaas ook voor risico’s. Zo waarschuwt het beveiligingsbedrijf Trend Micro voor de mogelijkheid industriële robots te hacken. Indien aanvallers ongemerkt kleine wijzigingen aanbrengen in de configuratie van de robots kan dit grote financiële schade tot gevolg hebben voor fabrikanten.

Trend Micro wijst erop dat in 2018 naar schatting wereldwijd 1,3 miljoen industriële robots actief zullen zijn, die in allerlei sectoren uiteenlopende taken uitvoeren. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat naarmate industriële robots slimmer en meer verbonden worden, ook de mogelijkheden voor cyberaanvallen groter worden.

ABB IRB140

Het bedrijf heeft de proef op de som genomen en een ABB IRB140 geprobeerd te kraken. Hierbij is het bedrijf tegen verschillende beveiligingsproblemen aangelopen, die het mogelijk maken uiteenlopende aanvallen uit te voeren op industriële robots. Zo kunnen cybercriminelen de robots bewust veiligheidsvoorschriften laten overtreden en hierdoor gevaarlijke situaties creëren, maar ook ongemerkt de productie van producten manipuleren waardoor deze bijvoorbeeld niet de benodigde stevigheid bieden en onder belasting problemen kunnen geven.

In de onderstaande video geeft Trend Micro een voorbeeld van een aanval die kan worden uitgevoerd op industriële robots. Meer informatie is beschikbaar in het rapport ‘Rogue Robots: Testing the Limits of an Industrial Robot’s Security’.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.