Computer met patiëntgegevens gestolen bij Antoni van Leeuwenhoek

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Het Antoni van Leeuwenhoek meldt dat een vaste computer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde is gestolen. Op de computer staan gegevens van 1.683 patiënten van het ziekenhuis.

De computer is tot op heden niet teruggevonden. Het Antoni van Leeuwenhoek noemt het onwaarschijnlijk dat de diefstal specifiek was gericht op het buitmaken van de patiëntgegevens. In totaal zijn 1.683 patiënten door het datalek getroffen. Zij zijn allen in het weekend van 29 & 30 april per brief door het ziekenhuis geïnformeerd.

Geen medische dossiers

Het ziekenhuis benadrukt dat er geen medische dossiers op de computer stonden opgeslagen. Wel bevat de computer – naast gebruikelijke office programma’s – e-mails, waarin in sommige gevallen ook patiëntgegevens zoals namen en patiëntnummers zijn terug te vinden. Het Antoni van Leeuwenhoek stelt een duidelijk informatiebeveiligingsbeleid en privacybeleid te hebben. Het intern uitwisseling van patiëntgegevens per e-mail is niet in strijd met de regels. De gestolen computer is afgeschermd met een wachtwoord.

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft melding gemaakt van de diefstal bij de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft de inbraak en vermissing van de computer gemeld bij de politie. Daarnaast is een analyse uitgevoerd op de bestanden en e-mails die op de gestolen computer stonden. Tot slot meldt het het Antoni van Leeuwenhoek extra beveiligingsmaatregelen te hebben getroffen. Het is niet duidelijk om welke maatregelen het gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *