Zeer ernstige kwetsbaarheid ontdekt in Intel-processoren

pixabay-hacker-1944688_960_720

Intel processoren bevatten een zeer ernstige kwetsbaarheid waarmee aanvallers op afstand systemen kunnen aanvallen. Het gaat om alle Intel processoren vanaf Nehalem uit 2008 tot en met Kaby Lake uit 2017.

Dit meldt Charlie Demarjian van de technieuwswebsite SemiAccurate.com. De kwetsbaarheid zit in de Management Engine (ME), dat aanwezig is in elke Intel-processor sinds Nehalem. Systemen waarop AMT, ISM of SBT staat ingeschakeld kunnen op afstand worden aangevallen. Intel meldt dat alleen zakelijke processoren zijn getroffen door het probleem, aangezien de kwetsbare beheerfuncties onderdeel uitmaken van het vPro-platform van het bedrijf. Processoren voor de consumentenmarkt zouden niet zijn getroffen.

ME-firmware 6.0 tot en met 11.6

Het lek zit in ME-firmware versie 6.0 tot en met 11.6. SemiAccurate meldt dat hiermee iedere Intel-machine die in pakweg de afgelopen negen jaar is geproduceerd door het beveiligingslek wordt getroffen.

SemiAccurate zegt al jaren op de hoogte te zijn van de kwetsbaarheid en deze ruim vijf jaar geleden te hebben aangetroffen tijdens onderzoek naar hardware backdoors. De website geeft aan al jaren Intel te proberen te overtuigen het beveiligingsprobleem serieus te nemen. Intel heeft het lek nu in een firmware-update die op 25 april is vrijgegeven verholpen. Wel moet deze update nog door fabrikanten worden uitgerold voor hun systemen en moederborden.

Felle kritiek op Intel

SemiAccurate uit felle kritiek op Intel. Zo zet de website vraagtekens bij de motivatie van het bedrijf om het beveiligingsprobleem nu te verhelpen. SemiAccurate stelt dat indien een bedrijf jarenlang weet over een beveiligingslek en deze niet dicht, er doorgaans een reden is voor dit besluit. Indien een kwetsbaarheid die al bijna een decennia aanwezig is in software plotseling toch wordt gedicht, betekent dit volgens SemiAccurate dat een getroffen partij met voldoende invloed Intel heeft overtuigd het probleem te verhelpen.

Ook waarschuwt SemiAccurate dat waarschijnlijk niet voor alle getroffen systemen een patch zal verschijnen. Veel fabrikanten geven na enkel jaren geen patches meer uit voor verouderde systemen. Deze systemen zijn vaak echter nog wel in gebruik bij bedrijven. SemiAccurate verwacht dan ook dat nog niet de helft van alle getroffen apparaten een update zal krijgen. Daarnaast wijst SemiAccurate op het grote aantal embedded apparaten dat gebruik maakt van Intel-processoren, zoals industriële beheersystemen, airconditioning, beveiligingssystemen en medische apparaten.

Meer over
Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.