Facebook en Apple opgelicht voor 100 miljoen dollar

Dollars (bron: FreeImages.com/Stephen Hyun)

Twee grote internationale techbedrijven bleken onlangs te zijn opgelicht voor 100 miljoen dollar door een 40-jarige man die zich voordeed als een Aziatische hardwarefabrikant. Onderzoek van Fortune wijst nu uit dat Facebook en Google de slachtoffers zijn in deze zaak.

De Litouwse politie maakte in maart bekend een verdachte te hebben opgepakt in een zaak waarbij twee international techbedrijven zijn opgelicht voor 100 miljoen euro. Het gaat om een geval van Business Email Compromise (BEC), dat in Nederland ook wel CEO-fraude wordt genoemd.

Quanta Computer

De verdachte zou zich hebben voorgedaan als het Taiwanese bedrijf Quanta Computer en zowel e-mailadressen, facturen als bedrijfsstempels van de organisatie hebben nagemaakt. Vervolgens stuurde de man valse facturen naar beide techbedrijven. Deze bedrijven merkte de fraude pas na twee jaar op, nadat in totaal al zo’n 100 miljoen dollar was overgemaakt naar de oplichter. Quanta Computer bevestigde eind maart al dat zijn naam was misbruikt door de oplichter.

De twee slachtoffers in de zaak worden in officiële documenten niet bij naam genoemd. Onderzoek van Fortune wijst echter uit dat het gaat om Facebook en Google, iets wat door beide bedrijven wordt bevestigd. Het grootste deel van de gestolen 100 miljoen dollar zou inmiddels zijn teruggevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *