Europol rolt groep op die malware ondetecteerbaar maakte

Handboeien

Een internationaal cybercrimegroepering is opgepakt door de Spaanse en Britse autoriteiten. De groep hield zich bezig met het ontwikkelen van tools waarmee malware ondetecteerbaar wordt gemaakt voor beveiligingssoftware. De malwarebesmetting kan hierdoor langere tijd onopgemerkt blijven. Europol en Europol’s Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) waren bij de actie betrokken.

Tijdens de actie zijn drie verdachte opgepakt in Spanje en twee in het Verenigd Koninkrijk. Verschillende woningen in Barcelona, de Canarische Eilanden en Liverpool zijn doorzocht. Bij deze huiszoekingen zijn zes harde schijven, een laptop, twee externe opslagmedia, acht Bitcoin mining apparaten en verschillende documenten in beslag genomen.

Obfuscators

De groep ontwikkelde zogeheten ‘obfuscators’, tools waarmee de handtekening van malware wordt veranderd zodat deze niet wordt gedetecteerd door anti-virussoftware. Deze tools zijn volgens Europol wereldwijd ingezet voor de distributie van Remote Access Trojan’s (RAT’s) en keyloggers. Met behulp van een RAT is het mogelijk de controle over een systeem op afstand volledig over te nemen, waarbij aanvallers toegang krijgen tot data op het systeem. De groep bood de tools te koop aan op cybercrimefora.

Het onderzoek naar de groep ging eind 2015 van start. Europol meldt vanaf het begin bij het onderzoek betrokken te zijn geweest en onder andere informatie-uitwisseling te hebben verzorgd, het onderzoek te hebben gecoördineerd, forensische experts te hebben geleverd en ondersteuning te hebben geboden. De actie is in twee fasen uitgevoerd. Bij de eerste fase in april 2016 werden twee verdachten gearresteerd in het Verenigd Koninkrijk. De tweede fase is in april 2017 uitgevoerd en heeft geleid tot de arrestatie van drie verdachten.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.