Factsheet: de impact van kwantumcomputers op versleuteling

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

De komst van kwantumcomputers kan grote gevolgen hebben voor bedrijven die werken met versleutelde data, waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het centrum publiceert een factsheet om organisaties te helpen zich op de komst van kwantumcomputers voor te bereiden.

Met een kwantumcomputer wordt het mogelijk gegevens te ontsleutelen die zijn beveiligd met de meest gebruikte vormen van cryptografie. Gegevens die momenteel nog voldoende beveiligd zijn, zijn dit na de komst van kwantumcomputers niet meer. Het NCSC waarschuwt dat kwaadwillenden nu al versleutelde data kunnen onderscheppen, zodat deze in de toekomst met behulp van een kwantumcomputer kan worden ontsleuteld.

Het NCSC adviseert organisaties een actieplan op te stellen. In dit actieplan kan duidelijk uiteen worden gezet binnen welke tijdlijn maatregelen genomen moeten worden om gegevens tegen kwantumcomputers te beschermen. Om organisaties hierbij te helpen stelt het NCSC een factsheet beschikbaar. Deze is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *