Zero-day kwetsbaarheid treft alle versies van Microsoft Office

malware

Een nieuwe zero-day kwetsbaarheid in Microsoft Windows en Microsoft Office wordt actief door cybercriminelen misbruikt. Met behulp van het beveiligingssysteem kunnen aanvallers willekeurige code uitvoeren op systemen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt zowel beveiligingsbedrijf McAfee als FireEye. De eerste aanvallen waarin misbruik wordt gemaakt van de zero-day kwetsbaarheid zijn eind januari opgedoken. Alle versies van Microsoft Office zijn kwetsbaar, inclusief Office 2016 op Windows 10. Momenteel is er geen update beschikbaar waarmee het lek wordt gedicht.

Vermomd als RTF-bestand

Cybercriminelen verspreiden malafide bestanden die worden vermomd als RTF-bestanden. De exploit maakt verbinding met een server die onder beheer staat van de aanvaller en download hier een bestand dat HTML applicatiecontent bevat. Dit bestand wordt uitgevoerd als een .hta bestand, wat de aanvaller de mogelijkheid geeft willekeurige code op het systeem uit te voeren.

De bron van het probleem zich volgens McAfee in Windows Object Linking and Embedding (OLE), een belangrijke feature van Office. Het bedrijf adviseert Office-gebruikers een aantal maatregelen te nemen:

  • Open geen Office-bestanden die van onbetrouwbare of onbekende bron afkomstig zijn
  • Zorg dat Office Protected View ingeschakeld is, aangezien de malware niet in staat is deze beveiligingsmaatregel te omzeilen.
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.