Zero-day kwetsbaarheid treft alle versies van Microsoft Office

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Een nieuwe zero-day kwetsbaarheid in Microsoft Windows en Microsoft Office wordt actief door cybercriminelen misbruikt. Met behulp van het beveiligingssysteem kunnen aanvallers willekeurige code uitvoeren op systemen van slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt zowel beveiligingsbedrijf McAfee als FireEye. De eerste aanvallen waarin misbruik wordt gemaakt van de zero-day kwetsbaarheid zijn eind januari opgedoken. Alle versies van Microsoft Office zijn kwetsbaar, inclusief Office 2016 op Windows 10. Momenteel is er geen update beschikbaar waarmee het lek wordt gedicht.

Vermomd als RTF-bestand

Cybercriminelen verspreiden malafide bestanden die worden vermomd als RTF-bestanden. De exploit maakt verbinding met een server die onder beheer staat van de aanvaller en download hier een bestand dat HTML applicatiecontent bevat. Dit bestand wordt uitgevoerd als een .hta bestand, wat de aanvaller de mogelijkheid geeft willekeurige code op het systeem uit te voeren.

De bron van het probleem zich volgens McAfee in Windows Object Linking and Embedding (OLE), een belangrijke feature van Office. Het bedrijf adviseert Office-gebruikers een aantal maatregelen te nemen:

  • Open geen Office-bestanden die van onbetrouwbare of onbekende bron afkomstig zijn
  • Zorg dat Office Protected View ingeschakeld is, aangezien de malware niet in staat is deze beveiligingsmaatregel te omzeilen.

One Response to Zero-day kwetsbaarheid treft alle versies van Microsoft Office

  1. […] McAfee als FireEye waarschuwden voor de zero-day aanvallen en meldden dat deze sinds eind januari actief worden misbruikt. Alle […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *