Cybercriminelen kunnen meekijken in agenda en e-mail van Aboutaleb

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam loopt een groot veiligheidsrisico door problemen met de IT-beveiliging bij de gemeente. IT-systemen zijn niet goed beveiligd, waardoor kwaadwillenden relatief eenvoudig onder andere de agenda van Aboutaleb kunnen inzien, uit zijn naam e-mails kunnen versturen en veiligheidsprotocollen kunnen inzien.

Dit blijkt uit het nog niet gepubliceerde rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, dat in handen is van de Volkskrant. In totaal zijn bijna 700 beveiligingsproblemen gevonden in computersystemen en applicaties van de gemeente Rotterdam. Ook wisten de onderzoekers beheerderswachtwoorden te achterhalen en konden zij gebruikers bespioneren.

Problemen zijn al langer bekend

Opvallend is dat Fox-IT twee jaar geleden als concludeerden dat kwaadwillenden eenvoudig toegang konden verkrijgen tot de e-mail en agenda van Aboutaleb. Dit was volgens het beveiligingsbedrijf te wijten aan het ontbreken van versleuteling op computers en harde schijven, en het feit dat verouderde software werd gebruikt.

Aboutaleb wordt al enkele jaren zwaar beveiligd. In de afgelopen weken is de beveiliging verder opgevoerd nadat een betoging van Turken bij het consultaat in Rotterdam uit de hand liep. In het rapport concludeert de Rekenkamer Rotterdam dat de IT-beveiligingsproblemen kunnen leiden tot “reële risico’s op fysieke onveiligheid”.

Bedrijfsrechercheur

Het rapport van de Rekenkamer Rotterdam is nog niet gepubliceerd. De publicatie werd uitgesteld nadat de gemeente Rotterdam aangaf het rapport geheim te willen houden aangezien deze de veiligheid van mensen in gevaar zou brengen. De Rekenkamer Rotterdam ontkent dit, maar laat het rapport desondanks analyseren door een bedrijfsrechercheur.

2 Responses to Cybercriminelen kunnen meekijken in agenda en e-mail van Aboutaleb

  1. […] gemaakt, meldt het Algemeen Dagblad (AD). De gemeente Rotterdam kreeg in het voorjaar van 2017 forse kritiek in een rapport van de Rekenkamer Rotterdam, waaruit bleek dat onderzoekers konden inloggen op […]

  2. […] de gemeente Rotterdam ernstige gebreken vertoond. Zo kunnen kwaadwillenden toegang verkrijgen tot zowel de agenda als e-mail van burgemeester Aboutaleb. Dit brengt de veiligheid van de burgemeester in gevaar, aangezien hij al enkele jaren zwaar wordt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *