Cybercriminelen kunnen meekijken in agenda en e-mail van Aboutaleb

pixabay-hacker-1944688_960_720

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam loopt een groot veiligheidsrisico door problemen met de IT-beveiliging bij de gemeente. IT-systemen zijn niet goed beveiligd, waardoor kwaadwillenden relatief eenvoudig onder andere de agenda van Aboutaleb kunnen inzien, uit zijn naam e-mails kunnen versturen en veiligheidsprotocollen kunnen inzien.

Dit blijkt uit het nog niet gepubliceerde rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, dat in handen is van de Volkskrant. In totaal zijn bijna 700 beveiligingsproblemen gevonden in computersystemen en applicaties van de gemeente Rotterdam. Ook wisten de onderzoekers beheerderswachtwoorden te achterhalen en konden zij gebruikers bespioneren.

Problemen zijn al langer bekend

Opvallend is dat Fox-IT twee jaar geleden als concludeerden dat kwaadwillenden eenvoudig toegang konden verkrijgen tot de e-mail en agenda van Aboutaleb. Dit was volgens het beveiligingsbedrijf te wijten aan het ontbreken van versleuteling op computers en harde schijven, en het feit dat verouderde software werd gebruikt.

Aboutaleb wordt al enkele jaren zwaar beveiligd. In de afgelopen weken is de beveiliging verder opgevoerd nadat een betoging van Turken bij het consultaat in Rotterdam uit de hand liep. In het rapport concludeert de Rekenkamer Rotterdam dat de IT-beveiligingsproblemen kunnen leiden tot "reële risico's op fysieke onveiligheid”.

Bedrijfsrechercheur

Het rapport van de Rekenkamer Rotterdam is nog niet gepubliceerd. De publicatie werd uitgesteld nadat de gemeente Rotterdam aangaf het rapport geheim te willen houden aangezien deze de veiligheid van mensen in gevaar zou brengen. De Rekenkamer Rotterdam ontkent dit, maar laat het rapport desondanks analyseren door een bedrijfsrechercheur.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.